2008. október 30., csütörtök

Miért nem eszem? - A zselatin

Első ráeszmélésem a zselatin mibenlétére kezdő vegetáriánus koromban volt, mikor egy barátom felhomályosított, miből is készítik. Gyors egymásutánban lepergett előttem gyümölcstortáim hosszú sora, melyeket kiskorom óta készítettem és amelyek tetejét előszeretettel vontam be a boltokban kis tasakokban és különböző színekben kapható zselatinnal... és ez még csak a "tiszta" formájában felhasznált zselatin volt, de megettem minden kész- vagy félkésztermékben is...

Legutóbbi élményem pedig nyáron volt, mikor egy T-vel kezdődő nagyáruházban megnéztem a gumicukor összetevőit... Hát, leesett az állam, amikor megláttam: sertészselatin. Még sosem láttam így, kiírva, utalva az eredetére. Ez így még döbbenetesebb, bár szerintem aki gumicukrot eszik, azt pont hidegen hagyja, hogy mi van benne... :-)







Nade nézzük, mi is az a zselatin.

Pár idézet a wikipédiából:

A zselatin (a francia gélatineből) egy áttetsző, színtelen, majdnem íztelen szilárd anyag, melyet elsősorban háziállatok (szarvasmarha, ló) csontjából és kötőszövetéből kivont kollagénből, hidrolízis útján állítanak elő.

Az élelmiszeriparban, a gyógyszeriparban, a fényképészetben és a kozmetikumokban széles körben alkalmazzák. A zselatin tartalmú, vagy hasonló állagú anyagokat is zselatinnak nevezik. Élelmiszerekben E441 néven, emulgeálószerként, valamint zselésítő anyagként használják.

Évente körülbelül 300 000 tonna zselatint állítanak elő világszerte. A zselatint ipari keretek közt a húsipar, és a bőrgyártás melléktermékeként állítják elő, elsősorban sertésbőrből, sertés- és szarvasmarhacsontokból.

További érdekességek: http://hu.wikipedia.org/wiki/Zselatin

Hogyan kerülhetjük ki:




  • egyszerűen nem veszem meg azt, amiben van - ez a legegyszerűbb mozzanat


  • táplálékkiegészítőknél, gyógyszereknél sokszor a kis műanyagnak tűnő burok zselatinból készül. Én ilyenkor vagy más, nem kapszula formájú, de azonos összetételű, természetes táplálékkiegészítőt veszek, vagy pedig fogom a tartalmát és kiöntöm teába. (Így tettem nemrégiben a tőzegáfonya kapszulával is.) Gondosabbak kapnak bioboltban növényi kapszulát, amibe át lehet tölteni a tartalmát.


  • főzésnél az agar-agar bír zselésítő hatással, bár én magam még nem próbáltam.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

és még: stabark
http://okostojas.blog.hu/2008/06/01/zselatin_helyett

Unknown írta...

Szia kedves t3v!
köszönöm a tippet, elolvastam, és ismerem a bioboltokból Dénes Ottó nevét! Biztos működik a stabark, majd alkalomadtán kipróbálom! A párom biztos örülne valami fincsi karamellás pudinghoz, majd kifejlesztem :-)
üdv,
N

Szabó Gábor írta...

1 megjegyzés: létezik növényi "zselatin" is ez a PEKTIN. Bátran fogyasztható. :)

A jobb lekvárok, egyéb krémes cuccok már ezzel készülnek. Érdemes elolvasni a feliratot.

Névtelen írta...

Butaság! ha kiöntöd a kapszulából a gyógyszert, annak a felszívódása sem lesz a régi.Van olyan hatóanyag amit csak zselatin kapszulába lehet tenni.

Kata írta...

Aki akár meggyőződésbeli, akár ízlésbeli okokból vega, az ne egyen zselatint.
DE nem kellene démonizálni. Lehet, hogy egyeseknek undi, de ettől még jót tesz az ízületeknek, kötőszöveteknek, és nem utolsó sorban a sérült bélfalnak. Nem véletlen, hogy a GAPS diéta több nap hús (csont) leves ivásával kezdődik.

Blog Widget by LinkWithin
Hobbies