Kiskoromban imádtam a vadas mártást a menzán. Anyu otthon nem csinált, ezért nagy öröm volt a menzai. A hús nem igazán érdekelt mellette, csak a mártás és a tészta. (Sosem voltam nagy húsevő, inkább a köretek érdekeltek, kétszer annyi köretet ettem minden mellé, mint húst.)
A fehérrépát viszont a mai napig nem szeretem/használom, kivéve olyan ételekben, ahol "el tudom rejteni", tehát pürésitem, eltűntetem. Ilyen a vadas is. A mustáros-babérleveles pikáns ize miatt nem figyelek fel a fehérrépa-tartalomra, úgyhogy itt jöhet nyugodtan.
Hozzávalók:
- 3 db nagy sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 1 vöröshagyma
- 1 paprika,
- egy miniatűr darab zeller
- mustár, nálam bio szemes
- őrölt feketebors
- kevés bio vegeta
- babérlevél
- só
- egy csipet cukor (elhagyható, főleg candida-diétában)
- viz
A répákat megpucolom, felkarikázom, a vöröshagymát kockára vágom, a paprikát karikákra, és vegetás, babérleveles, sós vizben puhára főzöm. A főzővizet nagyját lemerem (másra még jó lesz), csak annyit hagyok rajta, amennyi a szósz állagához kell, és összeturmixolom a zöldségeket. Ha túl sűrű lett, még mindig visszatehetek bele a léből. Mustárral, borssal, kevés cukorral, esetleg citromlével izesitem.
Candidások bolti mustár helyett őrölt mustármagot és citromlét használjanak hozzá! Nem ugyanaz, de a bolti mustárokban (a bioban is) ecet van, ami a diéta alatt kerülendő.
Tésztával (főként spagetti) és friss zöldségekkel azonnal tálalható.Jó étvágyat!
5 megjegyzés:
Nahát, én is pont ilyen vegánvadast készülök főzni holnap, csak mi krumpligombóccal szeretjük!
Nahát, én meg ma szerettem volna készíteni ilyet, csak aztán másképp döntöttem:) már nagyon ennék vadast, illetve kívánom az ízt, gyerekkorom óta nem ettem. Norci, ez ízre ugyanaz mint a gyermekkori vadas-íz?
Igen, teljesen olyan, bár én szemes mustárt használtam, ami kicsit módosította a dolgokat, de nem vészesen. :-)
Szamóca, hogy csinálod a krumpligombócot?
Norci, édesanyám receptje alapján készítem, amit úgy elkevertem valahová, hogy azóta sem találom. Így a vadasunk sem készült el, de utánajárok ennek a krumpligombócnak és megírom, ha megvan.
Már többször is megcsináltam ezt a receptet, nagyon -nagyon finom!
Köszönöm!
Megjegyzés küldése