2009. június 25., csütörtök

Friss borsóleves (anti-candidás)

Igazi finom, Anyukámék termett kerti borsóból készült kb. 2 hete ez a finom leves.

Kiskoromban nem voltam hajlandó megenni a borsót, semmilyen formában. Ez mára teljesen megváltozott, szerencsére. A kibontását ma is kihagynám, de nincsen borsó enélkül... Tegnap újra ezt készitettem, és a pucolásnál segitségemre volt a dorombgépünk is, aki nagy lelkesen követte az eseményeket és az elguruló borsószemeket.




Mivel még candida-diétázunk, teljeskiőrlésű csipetkét teszek bele. Nemrég kihágtunk, és ettünk sima durumtésztát. Az első meglepetés a szine volt, amitől teljesen elszoktunk már. Gyermeki csodálkozással tekintettünk a sárga tésztára, hogy ennek ilyen szine is lehet... Kb. egy évvel ezelőtt a tojásra csodálkoztam rá ennyire, hiszen az évek folyamán annyira kiesik az ember életéből az amúgy "alapvető élelmiszer", hogy újra meg kellett néznem magamnak.


Hozzávalók:
  • egy kiló zöldborsó, héjjától megfosztva,
  • friss sárgarépa
  • vegeta (én kétfélét is tettem bele, egy nagyobb darabost és egy teljesen poritottat. Leveskockával is jó)
  • pi-viz
  • petrezselymes, pirospaprikás rántás (petrezselyem, olaj, teljesőrlésű liszt, pirospaprika)
  • teljesőrlésű csipetke

A borsót és a répát együtt felrakom a vegetás vizben főni. A petrezselymet apróra vágom, megpiritom kevés olajban, kb. 2 evőkanál teljesőrlésű lisztet teszek hozzá, és kicsit megpiritom. A tűzről levéve hozzáadom a pirospaprikát. Ha megfőtt a borsó és a répa, besűritem vele, majd a csipetkét is belefőzöm.

Jó étvágyat!




5 megjegyzés:

Szabó Gábor írta...

Érdekes kompozíció. Én eddig még soha nem ettem a zöldborsólevest csipetkével, felénk egészen másképp készül. Sőt berántani se szoktuk.
Csak:
- borsó,
- sárgarépa,
- valamint fehérrépa/pasztinák,
- paprika,
- paradicsom,
- vörös hagyma,
- pirospaprika,
- petrezselyem (frissen rászórva a legvégén)
-esetleg só/bors ízlés szerint

adja a varázslatos ízorgiát!

Egy különleges variáció!
- érdemes úgy is kipróbálni hogy 1 szár LESTYÁNT főzünk a levesbe!

Szabó Gábor írta...

Egy kérdés még:

HOGY készül a vegán csipetke a levesbe?

Norci írta...

Szia Gábor!

a csipetke nagyon egyszerű: lemegyek a bioboltba és megveszem :-) amúgy ha valakinek van kedve szöszmötölni, lehet gyúrni és szaggatni teljesőrlésű lisztből, de én nem állok neki. Ahányszor használom, főleg nem éri meg, mert csak bablevesbe és borsólevesbe teszem.

Nagy írta...

Szerintem, ez egy akkora tévhit ez a Candidadizmus.
Teljesen más okokra vezethető vissza, az egész tünet csokor.

Norci írta...

Kedves Nagy!
Szerinted mire vezethető vissza?
N

Blog Widget by LinkWithin
Hobbies