A tésztához:
- 2/3 rész teljesőrlésű tönköly liszt, 1/3 rész zabpehelyliszt és, egyéb teljesőrlésű lisztek összesen kb. 750 dkg lehetett
- víz
- fél dl olaj
- só
- szódabikarbóna (fél kávéskanál)
- fél citrom leve
A töltelékhez:
- 2 fej vöröshagyma,
- 1 paprika
- két db cukkini
- 1 padlizsán
- pár levél spenót
- (bármilyen más zöldség is alkalmas rá, pl. karfiol, brokkoli, répa, karalábé, zeller, stb.)
- fűszerek: bio natúr vegeta, majoranna, só, szerecsendió, fokhagyma, citrom
- 1 doboz szójatejszín, vagy zabtejszín vagy rizstejszín
- 2 dl víz
- 2 evőkanál zabpehelyliszt
A tésztához elkeverem a liszteket, a sót. A kupac közepébe gödröt "ások", elterítem benne a szódabikarbónát, és a fél citrom levét rácsepegtetem, hogy felhabozzon. (Ez elveszi a szódabikarbóna mellékízét) Ezután az olajjal és annyi vízzel összegyúrom kb 5 perc alatt, hogy gyúrható, nem túl lágy tésztát kapjak. Kinyújtom deszkán (fél ujjnyira), és kiolajozott jénai tál aljára terítem úgy, hogy az oldalára is jusson. A tál peremén túllógó részeket levágom, és megtöltöm a "tésztatálat" töltelékkel: aljára spenótleveleket terítek, rá hagymát, cukkinit, padlizsánt, paprikát halmozok, míg meg nem telik a tál.
Elkészítem hozzá az öntetet: a tejszínt a zabpehelyliszttel csomómentesre keverem, felöntöm vízzel, és fűszerezem fokhagymával, majorannával, sóval, vegetával, szerecsendióval, citrommal. A zöldségekre öntöm és a tetejét szintén nyújtott tésztával lefedem. A széleknél egybe kell dolgozni a tésztát, hogy jól lezárja a zöldséges szószt, és megpuhuljon. Kb. 1 óra alatt készre sütöm, 180-200 fokon.
Friss salátával tálalom. Jó étvágyat!
2 megjegyzés:
Szia!
Olvastam, hogy citromot facsarsz a szodabikarbonara. Ezt tenyleg csak a mellekiz miatt, vagy valami masert is? En egy ideje kizarolag szodabikarbonas kenyeret csinalok kulonfele izesitessel, es ezt fogyasztjuk, de valahogy nem vettem eszre, hogy a szbik.-nanak mellekize lenne. Lehet, csak rafogtam, hogy ez a liszt ize, mert azelott nem hasznaltam ilyen (tonkolybuza, hajdina, rizs) liszteket.
Koszi az otletet.
Kolett
Szia Kolett,
most írtam e-mailt neked :-)
A sütiknél kifejezetten kiéreztem a szódabikarbónaízt, ezért használtam a citromot a többi kenyérnél is. Viszont egyszer kifelejtettem, és nem történt semmi extra. Úgyhogy akár el is hagyható.
üdv,
Nóri
Megjegyzés küldése