2009. április 1., szerda

Zöldséges pite - vegán, anticandidás



Régóta kacérkodom a pite gondolatával, és hát ennek is eljött az ideje. Épp baráti társaság jött hozzám, és mivel nem akartam a konyhában kevergetéssel tölteni az alkalmat, újra a sütő győzedelmeskedett. Kb. 20 perc előkészítés után már mehet is a sütőbe sülni, addig pedig a vendégekkel tudok foglalkozni. Rutinos vendéglátó révén a salátához valókat a beszélgetők kezébe tettem, és míg ment az eszmecsere, a kezek szorgosan vágtak és reszeltek.
Nálam 3 tálnyi készült belőle, ezért a mennyiségek megadásánál bajban vagyok, de a jó hír az, hogy az esetlegesen megmaradó tésztát (akár magokkal dúsítva) zsömleként ki lehet sütni. Szóval semmi sem vész el, csak átalakul. Egyébként nálam semmi tészta nem maradt.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 2/3 rész teljesőrlésű tönköly liszt, 1/3 rész zabpehelyliszt és, egyéb teljesőrlésű lisztek összesen kb. 750 dkg lehetett
  • víz
  • fél dl olaj
  • szódabikarbóna (fél kávéskanál)
  • fél citrom leve

A töltelékhez:

  • 2 fej vöröshagyma,
  • 1 paprika
  • két db cukkini
  • 1 padlizsán
  • pár levél spenót
  • (bármilyen más zöldség is alkalmas rá, pl. karfiol, brokkoli, répa, karalábé, zeller, stb.)
  • fűszerek: bio natúr vegeta, majoranna, só, szerecsendió, fokhagyma, citrom
  • 1 doboz szójatejszín, vagy zabtejszín vagy rizstejszín
  • 2 dl víz
  • 2 evőkanál zabpehelyliszt

A tésztához elkeverem a liszteket, a sót. A kupac közepébe gödröt "ások", elterítem benne a szódabikarbónát, és a fél citrom levét rácsepegtetem, hogy felhabozzon. (Ez elveszi a szódabikarbóna mellékízét) Ezután az olajjal és annyi vízzel összegyúrom kb 5 perc alatt, hogy gyúrható, nem túl lágy tésztát kapjak. Kinyújtom deszkán (fél ujjnyira), és kiolajozott jénai tál aljára terítem úgy, hogy az oldalára is jusson. A tál peremén túllógó részeket levágom, és megtöltöm a "tésztatálat" töltelékkel: aljára spenótleveleket terítek, rá hagymát, cukkinit, padlizsánt, paprikát halmozok, míg meg nem telik a tál.

Elkészítem hozzá az öntetet: a tejszínt a zabpehelyliszttel csomómentesre keverem, felöntöm vízzel, és fűszerezem fokhagymával, majorannával, sóval, vegetával, szerecsendióval, citrommal. A zöldségekre öntöm és a tetejét szintén nyújtott tésztával lefedem. A széleknél egybe kell dolgozni a tésztát, hogy jól lezárja a zöldséges szószt, és megpuhuljon. Kb. 1 óra alatt készre sütöm, 180-200 fokon.

Friss salátával tálalom. Jó étvágyat!


2 megjegyzés:

Nikoletta írta...

Szia!

Olvastam, hogy citromot facsarsz a szodabikarbonara. Ezt tenyleg csak a mellekiz miatt, vagy valami masert is? En egy ideje kizarolag szodabikarbonas kenyeret csinalok kulonfele izesitessel, es ezt fogyasztjuk, de valahogy nem vettem eszre, hogy a szbik.-nanak mellekize lenne. Lehet, csak rafogtam, hogy ez a liszt ize, mert azelott nem hasznaltam ilyen (tonkolybuza, hajdina, rizs) liszteket.
Koszi az otletet.
Kolett

Norci írta...

Szia Kolett,

most írtam e-mailt neked :-)

A sütiknél kifejezetten kiéreztem a szódabikarbónaízt, ezért használtam a citromot a többi kenyérnél is. Viszont egyszer kifelejtettem, és nem történt semmi extra. Úgyhogy akár el is hagyható.

üdv,
Nóri

Blog Widget by LinkWithin
Hobbies