2009. március 23., hétfő

Gabonafasirt


Nem vagyok egy olajban sütős... A vasárnapi gasztroblogger találkozóra viszont olyat akartam vinni, ami a svédasztalról könnyen fogyasztható, mindenki ismeri - és remélhetőleg szereti. Igy esett a választásom a gabonafasirtra.

Kirándulásokra, összejövetelekre előszeretettel viszek fasirtokat, ilyenkor bevállalom az amerikai konyha hátrányát, miszerint szagelszivó ide vagy oda, olajszagban lengedezik az egész lakás. Úgyhogy mostanában már nem is próbálkozom a szagelszivóval, mert felesleges. A teraszajtó hatékonyabbnak bizonyult az elmúlt években.

A lustaságom és állandó időhiány miatt korábban sokat csináltam fasirtot készen kapható porból, most is van itthon néhány zacsival. Ezekhez ugyanis csak vizet kell adni és 15 perc pihi után már süthető is. És ez néha nagyon-nagyon jól jön. De mostanában elegem lett abból, hogy nagyon sok ilyen fasirtporba raknak burgonyapelyhet, én pedig gyomorilag igen érzékeny vagyok a gabona-krumpli párositásra (amúgy meg sav-bázis szempontból sem jó). Úgyhogy tegnap nekiláttam a fasirtkészitésnek, hasból. Alapvetően magyaros izesitést céloztam meg, szerintem nagyon jól sikerült is.

Hozzávalók
  • zabpehely (vagy rozs, vagy árpa, vagy pehelykeverék)
  • viz
  • 1 fej vöröshagyma nyersen, 3 gerezd fokhagyma
  • fűszerek: só, bors, szójaszósz, kömény, bazsalikom, majoranna, pirospaprika, babérlevél, vegán zöldfűszersó
  • dinsztelt hagymán megfuttatott reszelt cukkini (legközelebb répát és más zöldséget is fogok beletenni)
  • teljesőrlésű tönkölyliszt
A zabpelyre vizet tettem, és félretettem pihenni, hogy felszivja azt. Közben megdinszteltem egy hagymát, kicsit megfuttattam rajta a cukkinit - vigyázat, levet ereszt, amire nem biztos, hogy szükség van, attól függ, hogy mennyi vizet szivott fel a zabpehely! A hagymás cukkinit belekevertem a zabpehelybe, és fűszereztem. Botmixerrel kicsit pépesitettem. Ha túl lágy, tönköly liszttel lehet szilárditani, és már mehet is a forró olajba sülni.

Tipp: Ha nem ilyen nagyobb darabokat, hanem kis golyócskákat formálunk belőle, akkor falafelszerű lesz a kinézete. Fogpiszkálóval átszúrva, kis kenyérrel és uborkával alatta finom kis falatokat kapunk.

4 megjegyzés:

irisz írta...

Nem próbáltad, hogy sütőben sütöd ki a fasirtokat sütőpapiron? Akkor egy csepp olajat sem kell használnod, és csak a finom fasírt illattal kell megkűzdeni :))

Unknown írta...

De, legközelebb én is így akartam, csak most nem volt időm rá, így is késésben voltam :-( mindig rohanásban vagyok :-) amúgy imádom a sütős dolgokat, csak be kell dobni és jól elvan, én meg tudok közben mással foglalkozni.

Névtelen írta...

Szerintem is jól sikerült a vasárnapi fasírtod! Nekem nem vált be eddig a sütőben pirítás, úgyhogy marad az olaj, néha kibírható.
Marcsi

Szabó Gábor írta...

Szerintem időben nem vagy minimálisan kerül többe az olajban sütés a tepsis megoldásnál. Én úgy csináltam régen, hogy a tepsi csak egy vékony olajrétegek kapott, arra szaggattam rá.

VAGY: szerintem ez a legjobb, bár puritán.

amit mi szoktunk pl. a falafellel is csinálni, hogy nem szaggatjuk, hanem kitöltjük a tepsit a falafel masszával a vékonyan kiolajozott tepsit, aztán uccu be a meleg sütőbe. Hihetetlen idő gazdaságos, amikor meg megsült tök egyszerű darabolni is. Legalábbis ezzel nem volt eddig probléma nálam.

Blog Widget by LinkWithin
Hobbies