2008. október 4., szombat

Főzési alapszabályok, helyettesítések

A vegánságon túl (állati eredetű fehérjék kerülése) van még néhány alapelv, amit igyekszem betartani a főzés során.

Ilyenek például az ecet, kakaó, kávé, alkohol, valamint a fehér liszt, fehér cukor, fehér rizs, mirelit és konzerv alapanyagok (úgymond denaturált élelmiszerek) kerülése.
Igyekszem odafigyelni a sav-bázis egyensúly betartására is. A nem megfelelő ételpárosítások közül nekem a krumpli-gabona "együttlét" kifejezetten rossz hatású - mások meg sem érzik. Ezért nálam a krumplis tészta sajnos a fekete listán szerepel, pedig nagyon szerettem régen... :-s Bevallom nőiesen, néha becsúszik, de olyankor rendesen megérzem, és megfogadom, hogy soha többet... egészen a következő alkalomig :-)

A gyümölcsöt nem keverem a zöldségekkel, és csak nyers formában, magában eszem (még egymással sem keverem őket, mert úgy is savasodást okoznak).

Hüvelyeseket a magas fehérjetartalmuk miatt próbálok csak hetente egyszer enni. Délig általában gyümölcsöt eszem és sok folyadékot, teákat iszom.

A napon belül a nyers-főtt ételek arányát kb 50% köré célzom be, de gyümölcsnapokon, böjtnapokon természetesen a 100%-ot is eléri ez az arány.

Főzéshez forrásvizet, alacsony ásványi anyag tartalmú ásványvizet vagy pí-vizet használok.

Nem, vagy csak a legritkább esetben használok mirelit alapanyagokat, konzerveket, pl. télen kukoricát, spenótot. Kerülöm a tartósított kész- vagy félkész élelmiszereket, alapanyagokat. (pl. leveles tészta és társai)

Nem hőkezelek feleslegesen, vagy kétszer. Pl. nálam a krumpli nyersen kerül bele a jénai tálba, vagy nincs rakott tészta (kifőtt tészta + sütés)

Pár helyettesítés, amit alkalmazok:

  • ecet helyett citromlé,
  • kakaó helyett karob,
  • kávé helyett gabonakávé (cikória, maláta és egyéb összetevőkből készül, szerintem nagyon finom, bár soha nem kávéztam)
  • fehér dolgok helyett teljesőrlésű lisztek, barnarizs és barnacukor, illetve mostanában már az sem, inkább méz,
  • tejföl helyett szójatejföl, vagy magokból készült tejföl, ld. receptjeim,
  • tejszín helyett zab-, vagy szójatejszín, vagy magokból készült tejszín,
  • sajt helyett sörélesztőpehely, vagy növényi sajt (cheezly a boltból, vagy otthon készített)
  • hús helyett töltelékként gabonakolbászok (barnarizsből, kölesből, egyéb gabonákból)
  • Sózásra pedig tengeri sót, rengeteg fűszer, sörélesztő pehely és szójaszósz.
Alapanyagok, amiket előszeretettel használok:


  • zöldség minden mennyiségben (számomra a paradicsom gyümölcsnek számít, ezért nem keverem a zöldségekkel),
  • gabonák: barnarizs, bulgur, kuszkusz, köles, árpa, tönkölybúza, rozs és ezekből készült tészták, kolbászok, lisztek, kenyerek
  • rengeteg féle fűszer szárítva vagy "élőben",
  • sörélesztőpehely, szójaszósz, citrom és fokhagyma - ez szinte mindenbe kerül :-)
  • hidegen sajtolt olaj a salátára (nem főzök vele, mert nem egészséges hevíteni)
  • erjedésgátlók: pirospaprika, kömény, szegfűszeg, fahéj
  • olajos magvak: napraforgó, lenmag, szezámmag, dió, kesudió

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!
"Nem, vagy csak a legritkább esetben használok mirelit alapanyagokat, konzerveket, pl. télen kukoricát, spenótot."
Arra lennék kíváncsi, hogy akkor vajon télen milyen zöldségeket használsz, eszel, mert ugye az írásodból kiderül, hogy milyeneket nem. A friss zöldség télen nem igazán "friss" (melegházi, agyon vegyszerezett, érést segítővel kezelt, stb.), ezért az sem egészséges!
Egyébként örülök hogy rátaláltam a honlapodra, mert sok jó és hasznos írással, recepttel, ötlettel teli. Én is így 50 felé már érzem, hogy változtatni kellene az eddig életformámom, táplálkozási szokásaimon, ezért szép lassan, fokozatosan próbálok váltani. Teljesen nem akarok vega lenni, de a húst amikor csak lehet kerülöm (a halat pl. nem). Ezért is jó, hogy "rád bukkantam", mert nagyon sok mindenben segítesz nekem! Köszönöm szépen hogy megosztod velünk tapasztalataidat, kikísérletezett finomságaidat! Kívánok további jó egészséget Neked is és párodnak is, és várom további okos ötleteidet, tanácsaidat, receptjeidet!
Éva

Blog Widget by LinkWithin
Hobbies