Imádom a rizottót. Sajnos Balázsom a tavaly őszi egyiptomi kalandunk után még mindig nem hajlandó megenni a barnarizst... :-( Történt ugyanis, hogy az utolsó napon, a hazaindulás előtt vettünk egy konzervet szőlőlevélbe töltött rizzsel, padlizsánnal. Gondoltam, azzal nem lehet gond, inkább ezt, mint a "frissen" árult bármit. Hát, nem kellett volna: szegénykém annyira rosszul lett, hogy a 4 órás repülőutat szinte végig a wc-ben töltötte... Remélem, egyszer fogja még szeretni azért a barnarizst, mert én változatlanul azt főzök hétfőnként. Igyekszem majd más felállásban, fűszerekkel csinálni, hátha.
Az eredeti olasz rizottó nem pergős, mint ahogy sokan szeretik, hanem kásajellgű, folyós. Rengeteg salátával egy kis tál annyira tápláló, hogy nem is kell más.
Mivel a fehér dolgoktól tartózkodom, én barnarizsből készitem, azon belül is most kerekszemű, olasz bioból, mert ez volt itthon. Nagyon finom - de ugyanennyire drága is - a basmati barnarizs, érdemes kipróbálni.
Hozzávalók:
- 25 dkg barnarizs
- 2 db sárgarépa
- fél cukkini
- fél padlizsán
- 1 fej vöröshagyma
- 1 paprika
- fűszerek: majoranna, só, bors, szójaszósz, fokhagyma, tárkony.
A rizst sós vizben felteszem főni, ha félig megpuhult, beleteszem a felvágott paprikát, a hagymát és a répát. Ha ezek is félig megpuhultak, jön a padlizsán és a cukkini. Közben fűszerezem a fentiekkel és háromnegyedig megfőve félrehúzom a tűzről, had párolódjon még magában, mig kész nem lesz.
Candidások szójaszósz nélkül ehetik!
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése