2009. október 26., hétfő

Vegán tejszínes lasagne


Évek óta készítek lasagne-kat különböző felállásban. Ez most egy tejszínes változat, szerecsendiós besamel mártással, növényi sajt nélkül.

Paradicsomot minél kevesebbszer eszek együtt zöldségekkel, tehát sav-bázis szempontból is szerencsés választás a tejszínes szósz. A besamel-mártásba sörélesztőt tettem, amitől krémesebb, sajtosabb lett. Akinek van kedve, tehet bele természetesen növényi sajtot is, plusz a tetejére is jól jön.

Hozzávalók:
  • durum v. teljesőrlésű, tojásmentes lasagne lap (nálam a Tesco-s durumból 2 csomag fogyott)
  • kevés olaj

A mártáshoz


  • tetszés és igény szerint zöldségek (nálam 2 fej vöröshagyma, 1 nagyobb cukkini, 1 padlizsán, 3 szál sárgarépa, 1 db fehér, 2 db paprika)
  • 1 doboz zabtejszín
  • 2 db leveskocka (alnatura, bio) v. bio vegeta (candida diétásoknak élesztőmentes legyen)
  • majoranna
  • szerecsendió
  • sörélesztőpehely (candida-diétások hagyják el)
  • 4-5 gerezd fokhagyma
Készítek egy tejszínes ragut: kevés olajon megdinsztelem a hagymát, beleteszem a paprikát és a karikákra vágott répákat, kevés vízzel felöntöm, beleteszem a leveskockát, a majorannát, megsózom és félig megfőzöm. Ekkor hozzáteszem a kockákra vágott cukkinit és padlizsánt, felöntöm még vízzel és puhára főzöm. A zabtejszínt kikeverem kevés liszttel, csomómentesre, belekeverek 3-4 evőkanál sörélesztőpelyhet, a szerecsendiót, a zúzott fokhagymát, és besűrítem vele a mártást. Ha túl sűrű, pótlom a vizet. Inkább híg legyen, mint sűrű, mert ennek a levében fog megfőni a tészta a sütőben.

A tepsi aljára kerül kevés olaj, erre a tésztalapok jönnek, majd egy réteg tejszínes zöldségragu. Aztán megint tészta és megint ragu. A tetejét mártással meglocsolom, és 190 fokon 45 perc alatt megsütöm.

Jó étvágyat!



4 megjegyzés:

Névtelen írta...

A hagyományos verziót csak kicsit átalakítani próbáltad? Mármint paradicsomos alappal, darálthús helyett pl. szójagranulátumot használni, besamellel és sajttal (persze a vegán verzióval mindkettőből). Nem zöldséges, de egy jól fűszerezett hagyományo lasagnénál kevés jobb kaja van. :)

Ha a kedvesem vegán lenne, én így próbálnék neki kedveskedni. Mivel nem az, marad a hagyományos változat. :)

Mi nem eszünk vegánul, de ha a fenti változtatásokkal egyszer megfőzöd, érdekelne a véleményetek.

D.

Unknown írta...

Igen, azzal kezdtem a vegán lasagne karrieremet... :-) szóját nem használok, mással csinálom, de recept később. De abba is kerül zöldség.

Névtelen írta...

Akkor nem volt bejövős? Mármint ha váltottál róla. :-(

Na, mindegy, jó tudni. Köszi az infót.

D.

Unknown írta...

De, nagyon finom volt, messze földön hires a barátaim szerint. Amint irtam, sok változatban készitem, csak paradicsomos dolgokat ritkán eszem.

Blog Widget by LinkWithin
Hobbies