2009. július 29., szerda

Pattogatott kukorica házilag

2-3 éve szoktam rá a házi pattogatásra, miután elegem lett a vajas frissen vagy csomagoltan kapható kukoricákból. Mióta az összejöveteleinken először készítettem a barátaimnak, nincs úgy összeröffenés nálam, hogy ne kérnék. Nem mintha olyan bonyolult lenne, hogy ők ne tudnának maguknak otthon csinálni, mégis mindig valaki rácsodálkozik, hogy ezt így lehet. Pedig igen...

Nem kell hozzá pattogató készülék, sem légkeveréses sütő, stb. Egyszerűen előveszem a legnagyobb lábosomat (gyakran ebből is csak két forduló elég), olajat teszek az aljára, és felforrósítom. Beleteszem a kukoricát, sót, és fűszereket. Például fokhagyma granulátumot, vagy a kedvenc fűszerkeverékeimet. Kicsit megrázom és rádobom a fedőt. A fűszerekkel vigyázni kell, minél később rakjuk bele, annál kisebb az esélye, hogy az edény aljára kerül és odaég... (Még mielőtt elkezdenének kipattogni az első szemek, gyorsan beledobom a fűszert megrázom és mehet a fedő rá.) Közepes lángon megvárom, míg szépen kipattog minden szem és már rágcsálható is.




A kipattogtatható mennyiség természetesen az edény nagyságától függ, jól el kell találni, mert ha túl sokat teszünk bele, felnyomják a tetőt és az alsók a többinek a súlyától már nem tudnak kipattogni.




Itthoni mozizások alkalmával szoktam magunknak is készíteni.

Jó étvágyat

2 megjegyzés:

Szabó Gábor írta...

Egyébként már 5000 Ft körül lehet jó minőségű kukorica pattogtatót kapni. Szerintem van különbség a serpenyőben pattogtatottól, ráadásul olaj se kell a sütéshez, és arányban is több pattog ki mint a serpenyős változatnál, tapasztalataim szerint.

Unknown írta...

Nekem nem ér meg 5000 Ft-ot és egy újabb ketyerét a konyhámban az, hogy kukoricát pattogtassak. Minimalizálom a konyhai eszközöket, mert van, amit évente egyszer használok csak, mert nem veszem elő soha.

Nem tudom, hogy a gépben hogy pattog ki, de nálunk a mai és a tegnapi adagban egy sem maradt kipattogás nélkül. Az olaj mennyiségét valóban el kell találni hozzá.

Blog Widget by LinkWithin
Hobbies