2008. december 7., vasárnap

Tejszínes rakott krumpli


Hozzávalók:

  • krumpli
  • hagyma
  • répa
  • paprika
  • cukkini
  • padlizsán
  • fűszerek: sok-sok majoranna, kömény
  • 1 db alnatura leveskocka
  • 1 doboz növényi tejszín (zab, rizs, szója)

Egy nagy jénai tál aljára olajat teszek, rászeletelem a krumplit (nyersen, vékonyra vágva), a répát, cukkinit, hagymát, paprikát padlizsánt, majd utoljára krumplival zárom. A rétegek közt kicsit sózok és sok majorannával, köménnyel megszórom.. Vizet öntök rá, hogy feléig legalább legyen, és tetővel lefedve (vagy alufóliával) készre párolom. 180-200 fokon kb. 1 óra kell neki.


Amikor majdnem kész, további vizet adok hozzá, beledobom a leveskockát és a tejszinnel összeforgatom az egészet. Fedő nélkül még 10 percig rottyantom, és kész is.


Mi sok-sok "szósszal" szeretjük, had ússzanak a zöldségek :-)


Tipp: sörélesztő pelyhet is lehet beleszórni, úgy sajtosabb lesz. Vagy növényi sajtot is lehet beletenni, különösen finom a füstölttel!

6 megjegyzés:

siccike írta...

Micsoda új dizájn, hogy befeketedtél!:-) Köszi nagyon ezt a receptet, szerintem ki ispróbálom, mert épp a napokban gondolkoztam, hogy ki kéne vmi új rakott krumpli verziót találni, ami viszont már nem szójajoghurtos, mert utóbbi nem mehet a szoptatás miatt. Beszámolok, ha megcsináltam!:-)

Unknown írta...

Szia Siccike!

Igen, kívül-belül sötétséget élek meg, ezért ilyen most a dizájn! De lesz ez még jobb is, majd tavaszra ki-/meg-/felvilágosodok :-)

Most először láttam a Herbaházban rizsből készült tejszínt, vettem is gyorsan, majd kipróbálom ezen a héten. Alapvetően én is zabot használok, az oatly-t, mert a szójás dolgokat jobb redukálni.

Kíváncsi vagyok, hogy tetszik a recept, mert nagyon sokféle rakott dolgot csinálok - majd még teszek fel belőle...

Vera írta...

Én is vettem a rizstejszínből a Naprában, de még nem próbáltam.

siccike írta...

Megcsináltam, bár végül aztán módosítottam, de így is nagyon finom lett.:-) Én is Oatlyt használok, de sajna brutál drága!
Rizstejszín?! Hogy mik vannak! És milyen kipróbáltátok?

Unknown írta...

Szia Siccike!

Hogy módosítottad? Milyen lett úgy? :-)

Minden újdonságot szeretek kipróbálni, de annyira nem jött be, mint a többi. Kevésbé volt "telt" íze és színe, mint a szójának vagy a zabnak. Van egy - azt hiszem - olasz szójatejszín márka, amit 295-ért szoktam venni, napocska van az elején, zöld-fehér-narancs design, ha jól emlékszem. Az szerintem tűrhető árban, és ízben is fincsi.

siccike írta...

Norci!
Feltettem az eredményt:-)
http://vegagyerek.blogspot.com/2009/01/zabtejsznes-rakott-krumpli-vegn.html

Blog Widget by LinkWithin
Hobbies