Délutánonként meglehetősen "kívánós" szoktam lenni, így volt ez tegnap is: a munkahelyemen pirítottam egy kis napraforgó magot, nasi gyanánt. (Az elmúlt egy évben rászoktattam a többieket is a kölesgolyókra, magokra a pilótakeksz helyett.)
A fehérje-visszaszorításos célom miatt már rég ettem napraforgót, így tegnap az újbóli rácsodálkozás erejével hatott. Amikor megkóstoltam, az első falat után bevillant valami: ha a megpirított magot ledarálom, töpörtyűszerű valamit kapok, és ez kiváló lesz a pogácsába.
Egy kis kitérő után, kb. fél 8-kor neki is láttam tésztát gyúrni, keleszteni, sütni. Egy tepsivel sütöttem csak, a tészta másik fele még ma este rám és további finomításra vár.
Amúgy az illata és az íze is isteni lett! Nem tudtam megítélni, mennyire lett töpörtyűs ízű, mivel már nekem is megkoptak az emlékeim, de hogy fincsi, az biztos.
A hozzávalók:
- teljes őrlésű liszt, hasra, kb. fél kg,
- zabpehely ledarálva (most nem volt időm megpirítani, mert a sütőben a tejszínes krumpli sült...), kb. 15 dkg
- serpenyőben megpirított és ledarált napraforgómag, kb 10-15 dkg
- só - a próbasütésnél kevésnek bizonyult, úgyhogy raktam még bele, szerintem egy csapott teáskanálnyi lehetett összesen,
- élesztő (fél kocka)
- kevés víz, az élesztő felfuttatásához
- kevés cukor,
- olaj (kb. 1 dl)
- negyed rúd füstölt gabonacsemege
- egy evőkanál vegazsír (elhagyható)
- víz
Az élesztőt belemorzsolom kb. 1 dl langyos cukros vízbe, és meleg helyre teszem, megvárom, míg "felfut" Közben megpirítom a napraforgót, ledarálom, a zabpelyhet szintén. A liszttel összekeverem őket, megsózom, beleteszem az élesztőt és olajjal összegyúrom. A gabonakolbászt kevés olajjal és vegazsírral leturmixolom, belekeverem a tésztába. Kis vizet teszek hozzá, ha szükséges. Meleg helyen (ált. fürdőszoba, vagy jelen esetben sütő) megkelesztem. Kétszer ismétlem: visszanyomom, összegyúrom, majd kelesztem újra. Kinyújtom, kiszaggatom és megsütöm 180-200 fokon.
Tipp: a gabonakolbásztól olyan ropogós darabos lesz, mintha tényleg töpörtyű darabok lennének benne.
Jó étvágyat!
2 megjegyzés:
Én úgy ismertem a "töpörtyűs" pogácsa receptjét, hogy pirított szezám magot kell megőrölni, majd a pogácsa tésztájába keverni.
Érdemes ezt is kipróbálni, és eléggé hasonlít az "igazi"-hoz.
ps: Norci elég zavaró ez a fekete háttér!!! a zöld sokkal jobb volt.
Köszi, Gábor, kipróbálom! Tegnap aztán tovább finomítottam, és még jobb lett: füstölt gabonakolbászt turmixoltam bele. :-)
Ez csak átmeneti, karácsonyi design, majd visszatérek valami másra, ne aggódj :-)
Megjegyzés küldése