- fél csomag zabpehely
- fél bögre teljes kiőrlésű liszt
- egy maréknyi pálmazsir
- (olaj)
- méz
- 1 zacskó kókuszreszelék
- fél rúd vanilia
- negyed kiskanál szódabikarbóna
- citromlé
A zabpelyhet előmelegitett sütőben, lapos tepsiben szétteritem, és kb 10-15 percig sütöm. Ha kihűlt, kávédarálón ledarálom a 2/3-át. A kókuszreszeléket szintén ledarálom.
A zabpehelyből készült lisztet és az egészben hagyott zabpelyhet összekeverem a teljesőrlésű liszttel, megszórom a szódabikarbónával és rácsöpögtetem a citromot, hogy felhabozzon. A pálmazsirt felmelegitem, beleteszem a szódabikarbónás lisztkeveréket és a többi hozzávalót (méz, kókuszreszelék, vanilia). Ha szükséges, további olajat keverek hozzá, annyit, hogy egy gyúrható, formázható tésztát kapjunk.
A tésztából vizes kézzel golyókat formázok, majd kilapitom. Tepsiben, sütőpapiron, előmelegitett sütőben 180 fokon kb. 15-20 perc alatt készre sütöm.
A karobos verzióba a kókuszreszelék helyett karobport és egy-két kiskanál málnalekvárt tettem, ettől keményebb lett a tészta.
Mivel nincs benne viz, omlós, ropogós lesz a tészta, mint a valódi kekszek. Ha egy kis vizet keverek hozzá, akkor pedig lágy süteményt kapunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése