2008. november 19., szerda

Karácsonyra készülve: székelykáposzta és "majonézes krumplisaláta" vegánul

A kollégáim napok óta felváltva hozzák be ebédre a saját készítésű székelykáposztáikat. Annyira jó illata volt mindegyiknek, hogy én is kedvet kaptam erre a - nekem tipikusan - karácsonyi ételre. Gondoltam, nem is baj, ha "előfőzöm", letesztelem a páromon a karácsonyi menüt, hogy ne ott, élesben vessük be. Hát úgy döntöttünk, meghagyjuk ezeket az ételeket december végére is.


A székelykáposzta hozzávalói:

  • savanyú káposzta (én a Bosnyák téri piacon vettem, nem bio, de vecsési)
  • barnarizs
  • babérlevél, pirospaprika, bors
  • pár evőkanál szójatejföl
  • füstölt gabonakolbász (tönköly-, vagy barnarizses gabonacsemege)
A barnarizst egy napra beáztattam előre. A savanyúkáposztát nem láttam szükségét, hogy kimossam, úgyhogy egy az egyben felraktam főni egy kevés vízzel, babérlevéllel, borssal és pirospaprikával főni. Amikor félig kész volt, beleraktam a barnarizst, ezzel is főtt tovább, majd kicsit később a gabonakolbászt, és a legvégén belekevtem pár evőkanál szójatejfölt. Két nap múlva kezdtük el enni, addigra "összeért" rendesen.

A majonézes krumpli hozzávalói:



  • burgonya (sütőben megsütve)
  • lilahagyma
  • konzerv kukorica
  • 1 nagy doboz szójatejföl
  • bio mustár
  • kevés barnacukor
  • citromlé
  • bors, só
Először elkészítem a szószt hogy legyen ideje lehűlni és összeérni: a szójatejfölt, mustárt, sót, borsot, cukrot és citromlevet és a hagymát összekeverem, és irány a hűtő. Közben megsütöm a burgonyát, lehúzom a héjját, karikákra szelem, hagyom kihűlni. Ha már hideg (ilyenkor jól jön az erkély), a kukoricával és a szósszal összekeverem, és tovább érlelem még egy napig.

Frissen sült zöldségfasírttal ideális!


A bioboltokban lehet napraforgóból készült majonézt (veganéz) kapni, ami bár finom, de a nagyon magas fehérjetartalma miatt iszonyatosan megdolgoztatja a szervezetet, puffaszt, stb.... - nem részletezném. Ha több napig eszem szójatejfölös dolgokat, magam is érzem a hatását, ezért tényleg igaz a hír, hogy heti egyszer bőven elég hüvelyeset enni.


Tipp:

  • lilahagyma helyett lehet vöröshagymát is használni, én a színe és a számomra finomabb íze miatt használom a lilát.
  • burgonya helyett vegyes zöldségekből (sárgarépa, borsó, stb.) is készülhet, így francia salátát kapunk.


Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

Szabó Gábor írta...

A székelykáposzta kíváló gerslivel (árpagyöngy) is. Igazi ínyenceknek meg ajánlom a Babos-székely káposztát!

http://veg.hu/modules.php?name=Recipes&op=viewrecipe&recipeid=479&offset=2

Névtelen írta...

Jól hangzik, kipróbálom! :-)

Blog Widget by LinkWithin
Hobbies