Hozzávalók:
- pár szem kelbimbó
- fél karfiol, brokkoli
- 2 fej lilahagyma
- zabtejszín/rizstej
- teljes őrlésű liszt
- kevéske bio margarin (én az alsant használom, vagy a tégelyes bio margarint)
- 2 bio leveskocka, szerecsendió,
- (egy kis füstölt cheezly, de nem muszáj, csak ha van otthon)
A megmosott és rózsáira szedett karfiolt, illetve félbe vágott kelbimbót, hagymát olajozott jénai tálba teszem, kis vízzel felöntöm és fedő alatt megpárolom. Sózni nem kell, mert a két kockától a besamel mártás elég sós lesz.
A mártáshoz kevéske margarint felolvasztok, a lisztet kicsit megpirítom, felöntöm a tejszínnel, vagy a rizstejjel (a tejes verzióhoz több liszt kell, hogy rendesen besűrűsödjön), beledobom a kockákat, a szerecsendiót és sűrűre főzöm. A legvégén mehet bele egy kis reszelt cheezly és sörélesztőpehely, illetve fokhagyma is, de ez elmaradhat.
Ha már majdnem megfőtt a zöldség, hozzáöntöm a mártást és fedő nélkül visszamehet a sütőbe. Én úgy szeretem, ha "szottyos", folyékony még az egész, de magas hőfokon el lehet tűntetni róla a mártást és kiszárítani keményre. Kölessel vagy valami gabonakörettel és friss salival tálalom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése