2008. október 14., kedd

Tejszínes-spenótos tészta két változatban

Egyik nagy kedvencünk a spenótos tészta - többféle változatban készítem, attól függően, mi van/nincs itthon :-) Kiskoromban a szüleim jól jártak velem: mind a spenótot, mind a sóskát

A spenótnak, mint általában a zöld levelű zöldségeknek igen magas a vastartalma, immunerősítő, antibakteriális és gombaellenes hatású, csökkenti a vércukorszintet, a magas vérnyomást és az alacsony vérnyomás okozta fáradságérzetet. Magnéziumtartalma segít megelőzni az idegfájdalmakat és az izomgörcsöket; antioxidáns összetevői védenek a szív- és keringési rendellenességekkel szemben. Gátolja a szervezet elsavasodását Az egyik legmagasabb K-vitamin-tartalmú zöldségünk, ennélfogva serkenti a vesék működését, ezáltal segíti az ödémák kiürülését, mérsékli a magas vérnyomást. A kúraszerű spenótfogyasztás mérsékli a vérzést, a menstruációs fájdalmakat és pótolja a vasat. A két legjelentősebb antioxidáns, a "szemvédő" flavonoidok, a lutein és zeaxantin leggazdagabb forrása. Mivel ezek a vegyületek csak táplálékkal együtt vehetőek fel a szervezet számára, szemünk épsége a nagyban függ az étkezési szokásainktól.

Spenótos tészta 1 - megmaradt spenótból
  • Maradék spenót(főzelék) - parajpüré, víz, vegeta, fokhagyma, olaj, liszt, só, sörélesztő
  • teljes kiőrlésű tészta
  • zab/szójatejszín
  • szezámmag
  • olaj a tepsihez

A spenótfőzeléket tej helyett vízzel szoktam készíteni a szokásos módon: felolvasztom a parajpürét kevés vízzel, egy kis sót és vegetát teszek bele, majd felhígítom további víz hozzáadásával. Ezután jöhet bele a fokhagymás rántás: kevés olajon teljes őrlésű lisztet megpirítok, és belenyomok 2-3 gerezd fokit. Csak nagyon kevés ideig pirítom tovább, mert a foki könnyen odaég. Félrehúzom a tűzről, és megvárom, míg kicsit kihűl. A forró parajba csomómentesen belekeverem (besűrítem), majd egy kis sörélesztő pelyhet is adok hozzá.

Közben felteszem a vizet forrni a tésztának és lassan a sütőt is begyújtom. Kifőzöm a tésztát, és egy nagy jénai tál aljára kevés olajat teszek. Rádobom a tésztát, ráöntöm a spenótot, a zabtejszínt és megszórom szezámmaggal. A sütőben összesütöm 180 fokon, kb fél óráig.

Tipp: vegánok a parajpürével vigyázzanak! Egyszer jártam már úgy, hogy gondolatban teljesen ráálltam, hogy spenótos tésztát csinálok, aztán hazaérve felrántottam a frigó ajtaját, kivettem a parajkrémet és valamilyen kósza gondolat alapján még egyszer megnéztem az összetevőket (pedig amúgy elég alaposan vásárlok). És hát mi volt benne...? Tejszármazék... Ekkor konstatáltam, hogy igen, a neve is sejteti: krémes parajpüré... szóval jobb az óvatosság, mint az ilyen meglepetések. Elkeseredve mondtam le az aznapi spenótos tésztáról, a pürét meg persze elajándékoztam. De legalább a tudatosságom és az intuícióm a helyén volt - és ez kárpótol mindent :-)

Spenótos tészta 2 - friss spenótból vagy blansírozott spenót golyócskákból

  • friss parajlevél, vagy egy csomag spenót golyócska (mirelit)
  • olaj/bio margarin
  • két db. bio leveskocka
  • 2 dl zab-/szójatejszín,
  • zúzott fokhagyma (2 gerezd)
  • tészta

Kevés olajon vagy margarinon lefonnyasztom/kiolvasztom a parajleveleket. Ezután semmi más dolgom nincs, csak beledobni a két leveskockát, kevés vizet hozzáadni és kicsit párolni. Ha kész, felöntöm a tejszínnel, még 3-4 percet rotyog, és már kész is. A fokhagymát a legvégén zúzom csak bele. Hozzákeverem a kifőtt tésztához (általában pennét vagy csavart tésztát használok erre a célra), megszórom sörélesztő pehellyel, és kész is.

Tipp: tegnap volt itthon egy kis füstölt növényi sajt, ez is került a tetejére, de a sörélesztőtől is krémesebb, ízesebb lesz.

Bio leveskockát a DM-ben szoktam venni, az Alnatura márkájú kifejezetten finom és olcsó is (6 db kb 250 Ft)

2 megjegyzés:

smanag írta...

Ha megfőzöd a spenótot,a megjelölt értékei elvesznek, s károssá válik az emberi testnek.

üdv.
Ivan
http://vibrantegeszseg.lapunk.hu/?modul=forum&a=7017

Unknown írta...

Egyetértek.

Nóri

Blog Widget by LinkWithin
Hobbies