2008. október 6., hétfő

Növényi tejföl - magokból

Egyszerű alternatíva a szójatejföl helyett.

Hozzávalók:
  • napraforgómag (sótlan, pörköletlen),
  • víz,
  • további ízesítéshez tetszés szerint: hidegen sajtolt olaj, mustár, torma, fűszerek, fokhagyma, citromlé, sörélesztőpehely, szójaszósz, színezéshez kurkuma/cékla, stb.
A napraforgóhoz kevés vizet adok és botmixerrel elturmixolom. Kicsit pihentetem, mert a mag megszívja magát vízzel, besűrűsödik. Ekkor további vizet adok hozzá, míg el nem éri a megfelelő sűrűséget. Ízlés szerint fűszerezem és felhasználom.

Használható:
  • salátaöntetként (citrommal, fokhagymával és friss fűszerekkel ízesítve, pl. tzatziki)
  • rakott ételekbe (rakott kel/karfiol, burgonyás rakottas, stb.)
További tipp: készíthető sima dióból, vagy kesudióból is. Utóbbi drágább, de krémesebb lesz. Viszont a magas fehérje tartalma miatt nem javasolt túl sokszor készíteni.

Nincsenek megjegyzések:

Blog Widget by LinkWithin
Hobbies