2011. április 18., hétfő

Vegán palacsinta


Férjem nagyon belelkesült a tegnapi Virágvasárnapi Waldorf vásáron (XVI. ker.) az egész nap illatozó palacsintára. Így hát vásár után mi más dolgom lett volna, mint palacsintát sütni. Nem vagyok édesszájú, inkább a sós dolgok hoznak lázba, de tegnap még a csillagállás is megfelelő volt egy jó palacsintázásra. 
Hozzávalók: 
  •  kb. 2/3 rész teljeskiőrlésű tönkölyliszt
  • 1/3 rész zabpehely (lidl-ben veszem, lágy zabpehely a neve, és nagyon finom mindenféléhez) kávédarálón ledarálva
  •  3-4 kiskanál őrölt lenmag tojáshelyettesítésre
  • kevés szódabikarbóna (én csak egy kicsit megszórom a tasakból a liszt tetejét...)
  • víz 
  • kevés olaj a tésztába, további a sütéshez
  • kevés só
  • 4-5 evőkanál porcukor barna nádcukorból
 A klasszikus módon összekeverem a hozzávalókat: a liszt közepébe lyukat fúrok és belülről szép fokozatosan adagolva elkeverem őket vízzel, palacsinta-tészta állagúra :-) na ebből egy kezdő szakács sokat értett :-)

Forró serpenyőben kisütöm és lekvárral (nálunk svéd bogyós volt) megkenve tálalom.

Nagyon finom puha, légies lett a tészta, kísértetiesen hasonlít a tojásosra. Ha egy kis kurkumát is keverünk a tésztába, senki meg nem mondja, hogy  nem tojásos :-)

Jó étvágyat!



3 megjegyzés:

Patrícia írta...

Ezt mindenképp kipróbálom, régóta keresek jó tojásmentes receptet. Szerinted fehér tönkölylisztből is működik? Tk lisztet inkább tésztába, kenyérbe, panírba, stb használok.

Nóri írta...

Kedves Patrícia,

igen, valószínűleg fehérből is működik, csak én azt nem használok :-) Írd meg kérlek, ha kipróbáltad! :-)
köszi,
Nóri

Nóri írta...

Tegnap kölestúrós palacsinta volt nálunk, szerintem a kölestúrót is valahol írtam már.
Viszont számomra újdonság volt a bio vaníliás cukor, amit nemrég találtam/fedeztem fel. Ezzel még finomabb a túró is. Szójatejföl helyett pedig mostanában kukoricatejport használok, és így a szóját is el lehet kerülni :-)

Blog Widget by LinkWithin
Hobbies