2011. április 17., vasárnap

Az idei első lecsó!!!!

Fél év nagy idő, főleg lecsó nélkül... Nyáron minden héten készül belőle nálam, szegény férjemnek az ősz megérkezésére már mindene tele van vele, de nálam a lecsó és a paprikás krumpli megunhatatlan ételnek számít. 

De a tél beköszöntével a paprika ára az egekbe kúszik, és az import fényes, természetellenesen virító példányokhoz egyre kevesebb kedvem támad. A mirelithez szintén nem  füllik a fogam, az eltevéssel pedig még úgy jártam, hogy nem volt az a mennyiség, amit el tudtam volna tenni, hogy átvészeljem vele a telet. Így hát marad a lecsóböjt, és türelem tavaszig. . 

Tegnap viszont már nem tudtam ellenállni a még mindig borsos árú paprikának, és vettem egy kilót, hogy elkészülhessen az idei első lecsóm! 580 ft  volt a paprika kilója, de ez állítólag már magyar. Még látszik ugyan rajta a szegényes napfény, de legalább hazai.

Nálam a lecsó paradicsom nélkül készül, mert nem bírja a gyomrom a paradicsomos ételeket. De rengeteg szegedi  házi pirospaprikával, egy kis chilivel és cukkinivel isteni eledel!!!

Hozzávalók:
  • 3-4 db vöröshagyma
  • 1 kg lecsópaprika
  • só, vegantéria (natúr szárított zöldség), pirospaprika
  • 2 db cukkini, 
  • padlizsán most nem került bele, de szoktam bele tenni
  • 3 db chilis szójavirsli
Az elkészítése nagyon egyszerű: megdinsztelem a hagymát, felöntöm egy kevés vízzel, belemegy a pirospaprika, só, vegantéria, rádobom a paprikát és fedő alatt megfőzöm. Amikor már majdnem puha a paprika, beledobom a cukkinit, pár perc múlva pedig a karikákra vágott szójavirslit és készre főzöm. 

Tipp: mind a lecsó, mind a paprikás krumpli füstösen, bográcsban a legfinomabb! Most be  kellett érnem folyékony füsttel, de nyáron mindenképpen bográcsban készül majd!

Jó étvágyat!

1 megjegyzés:

Anazar írta...

Én is nagyon lecsós vagyok, megunhatatlan!! Cukkinival-padlizsánnal még nem kóstoltam, (szója)virslit sem szoktam tenni bele. Szenvedek is a 'lecsópaprikátlanság'-tól! Gyerekkoromban otthon termett, sötétzöld, kerek paprikából készült, Szegeden tv-ből készítettem, a lényeg, hogy ne legyen édes!!

Blog Widget by LinkWithin
Hobbies