- graham búzaliszt,
- tönköly búzaliszt,
- árpaliszt
- rozsliszt, mindegyikük teljesőrlésű
- szódabikarbóna
- víz
- kevés olaj
- só
- köménymag
- lenmag és napraforgómag.
A lisztek nagyjából azonos arányban vannak benne. Összekeverem őket, ráérős időmben még át is szitálom, ami fellazítja a lisztet és még finomabb lesz a kenyér. Belekeverem a lisztbe a szódabikarbónát (kb. fél kiskanálnyit), a sót, a köménymagot és a magokat. A közepébe gödröt képzek, és mint a palacsintatésztánál, fokozatosan adagolom hozzá az olajat és a vizet. Először még fakanállal keverem, folyósra, és amikor márcsak a liszt egyharmada vár a tál szélén a bekeverésre, akkor átállok kézi gyúrásra. Nagy mozdulatokkal gyorsan gyúrom, az állaga nagyon lágy és puha marad, ha nem tömöritem sokat.
Sütőpapirral kibélelt hosszú süteményformába rakom és mehet a sütőbe, 50 percig 170 fokon szoktam sütni, hogy jól átsüljön, aztán az utolsó 10 percet tölti 210 fokon.
Candidások is fogyaszthatják!
Kb. 3-4 napig eláll kenyérkosárban, de annyit nálunk nem szokott megérni... :-)
1 megjegyzés:
az én élesztőmentes kenyeremnek nagyon rossz lett az állaga. egyébként ez előfordult már élesztős kenyérrel is.
http://www.youtube.com/watch?v=h__9YQSLflY
nem tudod mit csinálhattam rosszul?
előre is köszönöm.
Édua
Megjegyzés küldése