2009. október 13., kedd

Élesztőmentes magvas kenyér


Mai reggeli termés ez a kenyérke. Kb. 5-7 perc keverés, egy óra sütés, és lehet enni a friss, ropogós, meleg kenyeret. Házi, tehát tudom, hogy mi van benne: csak teljeskiőrlésű lisztekből készül, E-k, tejporok és egyéb adalékok nélkül.

Hozzávalók:

  • graham búzaliszt,
  • tönköly búzaliszt,
  • árpaliszt
  • rozsliszt, mindegyikük teljesőrlésű
  • szódabikarbóna
  • víz
  • kevés olaj
  • köménymag
  • lenmag és napraforgómag.

A lisztek nagyjából azonos arányban vannak benne. Összekeverem őket, ráérős időmben még át is szitálom, ami fellazítja a lisztet és még finomabb lesz a kenyér. Belekeverem a lisztbe a szódabikarbónát (kb. fél kiskanálnyit), a sót, a köménymagot és a magokat. A közepébe gödröt képzek, és mint a palacsintatésztánál, fokozatosan adagolom hozzá az olajat és a vizet. Először még fakanállal keverem, folyósra, és amikor márcsak a liszt egyharmada vár a tál szélén a bekeverésre, akkor átállok kézi gyúrásra. Nagy mozdulatokkal gyorsan gyúrom, az állaga nagyon lágy és puha marad, ha nem tömöritem sokat.

Sütőpapirral kibélelt hosszú süteményformába rakom és mehet a sütőbe, 50 percig 170 fokon szoktam sütni, hogy jól átsüljön, aztán az utolsó 10 percet tölti 210 fokon.

Candidások is fogyaszthatják!

Kb. 3-4 napig eláll kenyérkosárban, de annyit nálunk nem szokott megérni... :-)


1 megjegyzés:

Névtelen írta...

az én élesztőmentes kenyeremnek nagyon rossz lett az állaga. egyébként ez előfordult már élesztős kenyérrel is.
http://www.youtube.com/watch?v=h__9YQSLflY
nem tudod mit csinálhattam rosszul?
előre is köszönöm.
Édua

Blog Widget by LinkWithin
Hobbies