2009. június 4., csütörtök

Vegán helyettesítések I. - rántás, sűrítés, szilárdítás

Összegyűjtöm azokat a helyettesítéseket, amiket mindenki számára könnyű bevezetni a mindennapokba. Nem ördöngősségek, viszont sokat tehetünk az egészségünkért velük.

A rántás vegán módra nagyon egyszerű: csak a lisztet kell kicserélni teljesőrlésű lisztre. A szokásos módon kevés olajat hevítek serpenyőben, majd kevés teljesőrlésű lisztet belekeverek, folyamatosan, hogy csomómentes legyen.

Használom főzelékek, levesek, raguk, stb. sűrítésére

Tipp: lehet fokhagymával, zöldfűszerekkel ízesíteni.
  • borsólevesnél apróra vágott petrezselymet teszek az olajba, kicsit "pirítom", aztán jöhet a liszt.
  • főzelékeknél (borsó, bab, lencse, zöldbab, stb.) sokszor használok fokhagymát hozzá. Kevesen tudják, hogy a fokhagyma hőkezelve mérgező, ezért csak akkor teszem bele a rántásba, amikor már teljesen kész, és lehúztam a tűzről
  • a pirospaprika sem szereti a direkt hőkezelést, meg is keseredik tőle, ezért ezt is legutoljára teszem bele a rántásba.
  • olaj helyett lehet kókuszzsírt, pálmazsírt, teltebb íz kedvéért növényi margarint használni. ezeknek viszont jóval alacsonyabb az olvadási pontjuk, figyelni kell, nehogy odaégjenek!

A sűrítés, szilárdítás szintén nem bonyolult, és több variáció is létezik rá:

  • keményítő, ami lehet burgonya, vagy kukorica. Vízzel kell kikeverni, és már használható is. Főzelékekhez, levesekhez ideális.
  • burgonya, ami szintén a keményítő tartalma miatt hatékony. Pl. burgonyalevesnél 1 burgonyát apróbbra vágok, hogy szétfőjön, és máris megvan a sűrítőanyag
  • fasírtoknál teljesőrlésű lisztet, illetve szintén teljesőrlésű, élesztőmentes panírmorzsát használok a megfelelő állag elérésére
  • süteményeknél szintén liszteket, vagy zabpelyhet, egyéb pelyheket használok a sűrítéshez
  • létezik egy stabark nevezetű sűrítőanyag, ami jól használható, magyar forgalmazó terméke. Illetve az agar-agarnak is van sűrítő hatása - viszont igen drága.

Nincsenek megjegyzések:

Blog Widget by LinkWithin
Hobbies