2008. november 11., kedd

A libákról és a libatömésről

Ma reggel ismét háttértv-ztem, vasalás közben hallgattam az egyik reggeli műsort. Bár ne tettem volna...
Márton nap kapcsán beszéltek a libákról és a libatömésről is. Köztudott, hogy a libákat a májuk nagyra növése "érdekében" tömik. Mindenki tudja, hiszen biológiából tanulta, hogy a máj méregtelenítő szerv, ami arra szolgál, hogy a szervezet számára nem hasznos (sőt, káros) anyagokat kiválassza és különböző úton-módon a szervezetből kivezesse. Az is mindenkinek nyilvánvaló, hogy a máj túlterheltsége által okozott betegségek (májnagyobbodás, zsírmáj, stb.) és elmérgeződések súlyos, halált okozó betegségek, melyek pl. alkoholistáknál, elhízott embereknél megfigyelhetőek.
Mégis az ember csak tömi a libát és megeszi a máját... Ez csapta ki nálam a biztosítékot, mert számomra ez az emberi hülyeség netovábbja:
  • fogjuk az állatot, a természetet megerőszakolva tömjük meg mindenfélével, hogy had mérgeződjön,
  • Majd a megnagyobbodott és mérgekkel teli máját adjuk el jó drágán, hungarikumként, csináljunk neki extra reklámot,
  • Főzzük meg egy népszerű főzőműsor népszerű séfjének népszerű receptje alapján, aki maga is inkább egy tömött libára hasonlít...
  • és végül együk meg jóízzel és azzal a tudattal, hogy most "kényeztetjük magunkat", hiszen "megengedhettük magunknak, hogy jó drágán, finom ételt, igazi hungarikumot készítsünk."

Hát, egészségünkre!

ui: Pár hete olvastam a témában egy nagyon jó cikket Winkler Róberttől, ajánlom mindenkinek:

http://index.hu/velemeny/jegyzet/libatomo1517/

1 megjegyzés:

Szabó Gábor írta...

Gyerekkoromban a "házi disznóvágás" is nagy divat volt, falun ma is. Sőt ha jól tudom a disznóvágás is "hungarikum" Külföldi túristák megnézhetik premier plán, hogy kötelekkel kiráncigálnak egy állatot az ólból, kifeszítik, elvágják a torkát, az halálhörgések és sivítások közepette elvérzik, majd a friss vérből gyorsan kész a disznótoros sült vér, majd a henteslegények eltakarítják a hulladarab egyéb részeit is... A grandiózus esemény után a shopban meg lehet vásárolni a pár hónapja vágott áldozat sonkáját, a füstölt oldalast, a hurkát, kolbászt, disznósajtot és mindent amit ekkor szokás készíteni egy hullából. jó étvágyat.

Egyébként falun (ma is) hagyomány a szárnyasok vágása, és nem megbecsült háziasszony az, aki nem tudja elvágni rezzenéstelen arccal a csirke torkát.

Tulajdonképpen a városi ember se bűntelenebb csak képmutató, megbízást adnak a nagyüzemi hentesek és megveszik nyálcsorgatva a dögöt és felmentik a lelkiismeretüket, hogy ááá az állat biztos fájdalom mentesen halt... ha igaz lenne, de sok emberben még annyi vér sincs a pucájában hogy maga megtegye, ehelyett a lelkiismeretén könnyít amikor pudli kutyákat és macska cicókat vásárol a lakásába. Mert az állatokat nagyon szeretjük, nemde? Mi lenne ha Bodri vagy a szomszéd macskája lenne a következő ebéd? Ááááá ez persze képtelenség lenne.

Blog Widget by LinkWithin
Hobbies