2009. december 28., hétfő

Mit tehetsz kulturális kreatívként? - Cselekvési lehetőségek

Az általános rész után egy-két lehetőség a konkrét cselekedetekre. Sokszor, sokmindenben előfordul, hogy az ember fejben tudja, hogy mi a helyes, jól el is beszélget róla másokkal, de gyakorlati szintre (megvalósításra) nem kerül az adott nézőpont. A kulturális kreatívoknak - ahogy az előző rész már taglalta - pont az a fejlődési útjuk, hogy felülemelkednek az elszigeteltség érzésén, és azon, hogy bár tudják, hogy helyesen gondolnak dolgokat, mégsem tudják ezzel a világot megváltoztatni, és igenis tesznek azért, hogy a bennük lévő értékek kiáradjanak, eljussanak másokhoz is.
  1. Foglalkozz az önismerettel! Figyeld magad, reakcióidat, majd elemezd, keresd a mögöttes hiteket (olykor tévhiteket), elveket, amelyek mentén élsz. Nézd meg, hogy ezek saját meggyőződésből, szabadságból fakadnak-e vagy tanult, megszokott elemek-e az életedben. Vizsgáld meg azt is, ami számodra "alap", "egyértelmű" - ehhez beszélgess sok, más gondolkodású emberrel is, akik számodra új távlatokat nyithatnak. Ha nem találkozol más szempontokkal, csak a saját köreidet futod, akkor nem jutsz ki a magad teremtette ördögi körből. Újra és újra ugyanarra a téves következtetésekre jutsz. De másoktól egy-egy jól irányzott mondat néha teljesen új megvilágításba tudja helyezni az adott dolgot, gondolatmenetet, igy segitve a változást, változtatást.
  1. Erősítsd a hitedet! Hidd el, hogy képes vagy változtatni. Higgy magadban és a sikeredben.
  2. Kezd kicsiben, nem kell holnapra megváltani a világot. Ha csak egy kis dolgot megváltoztatsz, ráérzel az izére, és jobban fog menni a nagyobb változás is.
  3. Fogadd el, hogy jelenleg itt tartasz, de törekedj a fokozatos fejlődésre. Lebegjen a szemed előtt egy cél, de kis lépésekben, lassan, de biztosan közelít felé. Bizonyos lépcsőfokokat nem lehet átugrani, nem lehet egyről rögtön ötre ugrani. Kell oda a 2-3-4. szint is és azok a tapasztalatok, amelyeket ott szerzel.
  4. Figyeld a fejlődésed, de csakis magadhoz mérd! Lehet, hogy a múltkor elmulasztottad, rosszul csináltad, stb, de nem baj. Vond le a következtetést, és legközelebb jobban fog menni. Lehet, hogy még akkor sem lesz tökéletes, de akkor majd a 3./4./5./100. alkalommal. Türelem rózsát terem! A lényeg az, hogy teszel, törekedsz.
  5. Tudatosodj. Alakítsd át a szokásaidat, automatizmusaidat. Tégy tudatossá mindent, amit eddig ösztönből tettél, a táplálkozástól a vásárlásig, házimunkáig, stb. Érdemes kicsiben kezdeni, átalakítani a szokásainkat, tudatosabban és nem berögződésből tenni dolgokat. Nem azért, mert úgy szokás, úgy kell, úgy illik, hanem mert úgy döntöttél.
  6. Szeresd és óvd a természetet: termelj minél kevesebb szemetet (pl. ásványvizes palackok helyett vehetsz kimérve szűrt vizet), a keletkezett szemetet gyűjtsd szelektíven, vegyél részt szemétgyűjtési akciókban, ha az utcán látsz szemetet, vedd fel, stb.
  7. Légy tisztában a társadalmat, emberiséget érintő problémákkal, visszaélésekkel (globális felmelegedés, az őserdők kipusztítása, túlnépesedés, az ökológiai fenntarthatóság hiánya, a szegény országok népeinek kizsákmányolása, élelmiszeripar, gyógyszeripar mögötti folyamatok, gazdasági, politikai összefüggések, a pénzvilág mögötti folyamatok, hatalmak, stb.), szerezz ezekről információkat és válassz olyan termékeket, szolgáltatásokat, amelyekkel ezek ellen tehetsz. Pl. megújuló energiaforrások vagy energiatakarékos megoldások, fair trade kereskedelem termékei, gyermekmunkát alkalmazó cégek termékeinek kerülése, stb. Rengeteg információt találsz a neten a kereskedelem, üzleti élet visszásságairól, és tudsz törekedni arra, hogy vásárlásaiddal ne ezeket a cégeket, folyamatokat támogasd!
  8. Vond ki magad a manipulációból! (akár reklámról, akár politikáról, akár más területről van szó) Ezt úgy tudod elérni, ha tudatosan, meggyőződésből, elveid mentén választasz, mindenben! Gondold át, mit okozol adott cselekedeteddel, a legapróbbal is. Minden megnyilvánulásoddal formálod a világot. Mondd el másoknak is, miért teszel úgy, de hagyd, hogy megfogadják vagy ne fogadják meg a tanácsodat.
  9. Részesítsd előnyben a minőséget a mennyiséggel szemben, a hosszútávú célokat a rövidtávú célokkal szemben. Gondolkozz globálisan, gondolj a következményekre. A mostban élsz, de a jövőre hatsz.
  10. Építsd és ápold a személyes kapcsolataidat. Két ember találkozása az egyik legnagyobb misztérium. Figyelj oda, érezd át, próbáld megérteni a másikat. Nézd azt, hogy mit tanulhatsz tőle, mit adhattok egymásnak.
  11. Segíts másoknak, például különleges adottságaik kibontakozásában. Végezz önkéntes munkát az általad választott jó ügy érdekében. Ne vegyél el a világból, hanem adj hozzá. Keresd a lehetőséget minden nap, hogy segíts másoknak, járj nyitott szemmel, ne menj el emberetársaid mellett érzéketlenül. Segíts útba igazítani a külföldit, leszállni a villamosról az idős nénit, elkísérni legalább egy rövid szakaszon a látássérült embertársadat.
  12. Tekints a jövőre optimistán, ne dőlj be a félelemkeltésnek, a lehúzó erőknek, amelyek tétlenségre, beletörődésre ösztönöznének. Tarts ki az elveid mellett, nevezzenek bár idealistának vagy naivnak.
  13. Keresd az együttműködési lehetőségeket egy-egy jó cél érdekében, és válassz humánus, nem manipulatív, félelemkeltő módszereket a támogatottság megszerzésére, terjesztésére. Sok jó ügyért indított mozgalom ott bukik el, hogy erőszakkal, manipulációval van "megtámogatva", ezért inkább riasztó, mint szimpatikus az emberek szemében.
  14. Beszélj a tapasztalataidról (ha kérdeznek), kérdezz másokat, hogy csinálják. Egyrészt rájössz, hogy nem vagy egyedül, mások is ugyanezekkel a gondolatokkal, érzésekkel, tettekkel gyűrkőznek, másrészt mivel más-más szinten vagyunk, tudunk tanulni egymástól.
  15. Mutass példát. Ez a legragadósabb, ugyanakkor a legcsendesebb módja a változtatásnak, terjesztésnek. Csak annyit tesz, hogy teszel, élsz a saját elveid szerint, ezeket felvállalod természetesen és hagyod, hogy mások meglássák, beengeded őket az életedbe, de nem térítesz, osztod az észt kéretlenül. Ha megkérdez, természetesen válaszolj, de figyelembe véve őt, az érzésvilágát, stb.
  16. Szélesitsd a látókörödet. Keresd az egzotikus és idegen helyeket és embereket, szerezz tapasztalatot és tudj meg minél többet más lehetséges életmódokról.
  17. Elégedj meg azzal, amid van, légy hálás érte. A modern kultúra a sikerre, a "boldogulásra", a pénzszerzésre és költekezésre, a gazdaságra és a luxuscikkekre fekteti a legnagyobb hangsúlyt. Ehelyett a bőség-tudat vezéreljen. Ne tárgyakkal, teljesítményekkel próbáld betölteni a lelkedben lévő űrt, hanem fejlődj lelkileg, szellemileg (spirituálisan).
  18. Állj ki az elveid, értékeid mellett, de ne erőszakold másra. Mutass példát, de tudd, hogy elsősorban a saját életedet kell átalakítanod, nem másét.
  19. Válassz meggyőződésből, valami mellett és nem valami ellen. Nem mindegy, hogy valami mellé teszed a voksodat, energiádat, vagy csak a másikat akarod elkerülni. Magyarul szabad választásból vagy abszinenciából döntesz.
http://www.kulturaliskreativok.cc/
http://www.tisztahangok.hu

3 megjegyzés:

Tinkmara írta...

Kedves Norci!
Egy ideje "titokban" olvasom a blogodat és be kell valljam, roppant sokat tanultam belőle. Világlátásom, életmódbeli elképzeléseim hasonlóak, de én lusta, hamar feladó/felhagyó/újrabelelendülő vagyok.
Nem szerettem volna az új évet komment nélkül kezdeni.
Ezzel kívánok szép Új Esztendőt és ígérem, jövőre is jövök, beszédesebben.
Én itt lakom, ha van kedved, látogass el hozzám, szeretettel várlak.
http://tinkmara.freeblog.hu/

Unknown írta...

Kedves Tinkmara!

Nagyon köszönöm, hogy olvasol! A napokban én is eljutottam hozzád, nagyon tetszik a blogod! Nagyon meghatott az év végéről szóló írásod, a "vers" pedig gyönyörű benne! Te írtad? Kitehetem a blogomra? Szerintem nagyon mély, sokat mondó, jó lenne, ha minél többen találkoznának vele!!!

Neked is áldott új esztendőt kívánok!

Tinkmara írta...

Köszönöm Norci, hogy jártál nálam. És nagyon örülök, hogy tetszik is nálam. Várlak mindig szeretettel, amikor csak időd, kedved engedi.
A verset, ó, hogyne. Bárcsak többen is ismernék. Kicsit "vágtam" belőle. Bárha én írtam volna... :)) Sík Sándor Te Deum című verse.
Békességes, szép új esztendót nektek. :)
Kata

Blog Widget by LinkWithin
Hobbies