2009. november 17., kedd

Paradicsomos lasagne


Innen indult a lasagne-karrierem, évekkel ezelőtt. Hagyományos izvilágú lasagne, hivhatjuk bolognainak, vagy aminek akarjuk, egy a lényeg: eszméletlenül finom és kisértetiesen hasonlit a húsos verzióra. Ez pedig a felhasznált fűszereknek köszönhető: oregánó, bazsalikom, babérlevél, majoranna, fokhagyma, bors.

A besamel mártást "kispóroltam" belőle, Balázs leszavazta, és nekem sem volt kedvem kavirtyolni. De nem is hiányzott, bár a szerecsendió még finomabbá tudja tenni, de igy is eszméletlen finom volt.



Hozzávalók:
  • 2 doboz lasagne tészta (tojás- és egyéb állatmentes, nálam durum, Tesco, de bioból létezik teljes kiőrlésű is)
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 szál sárgarépa
  • 2 paprika
  • 1 cukkini
  • 1 padlizsán
  • (aki szereti: fehérrépa, zeller, karfiol és egyebek is kerülhetnek bele)
  • fűszerek: oregánó, bazsalikom, 2 db babérlevél, majoranna, bors, só. Fokhagyma a legvégén,
  • 1 közepes paradicsompüré
  • gabonakolbász (vagy a füstölt verzió, vagy a csipőskolbász izű, nálam ez utóbbi került bele)
Egyszerű és gyors, nem kell félni tőle. A tésztát nem kell külön megfőzni, hanem a mártást kell vizesebbre hagyni, igy a tészta megfő a sütés közben.

A zöldséges mártás csak dinsztelt hagymából, paprikából, répából, padlizsánból és cukkiniből áll - ez a "bekerülési" (fővési) sorrend is. Megfűszerezem, összerottyantom, majd a paradicsommal, a kolbásszal és legvégén a fokhagymával izesitem.

Egy tepsibe kevés olajat teszek, rá kerül egy sor nyers lasagne tészta. Rá a mártás, aztán tészta, majd mártás, amig el nem fogy (vagy a tészta, vagy a mártás, vagy a tepsi). Aki készit besamel mártást (olvasztott bio vaj vagy margarin, teljesőrlésű liszt és zabtejszin felforralva, szerecsendióval izesitve).

Jó étvágyat.


10 megjegyzés:

Unknown írta...

Kedves Kreacica!

A lasagne helyett a brownie felől érdeklődnék, mert rábukkantam nálad:D, és tetszik a recept.

Jól olvasom, hogy egy és egyharmad bögre víz kell hozzá? Picit soknak találom..

Marie

Zizi írta...

Hmmm, fincsi recept! Megcsinálom valamelyik nap! :)
Zita

Unknown írta...

Kedves Marie,

Igen, nekem ennyi került bele, nagyon laza, folyós is lett az egész tészta, de aztán ettől lett nagyon puha, szivacsos. Te mennyit szoktál beletenni?

Zizi, nagyon ajánlom, tényleg eszméletlenül finom, és teljesen hasonló az "eredetihez".

Nóri

Névtelen írta...

Köszönöm a választ, nekem ez volt az első brownie-m, kevesebb vizet tettem bele, mint a receptedben, így is finom lett, következő alkalommal kipróbálom a folyós változatot:D.

Marie

Unknown írta...

Szia Norci,

Nagyon kérlek segíts. Candida diétán vagyok már 2,5 hónapja és csináltam egy 3 napos folyadék kúrát közben, azóta az orromon és az államon folyamatosan pattanások vannak, amik most már 2-3 hete nem múlnak el teljesen. Lehet ez valami méreganyag, ami nem tisztult ki? Mit tegyek szerinted?
A másik kérdés, hogy az normális, hogy tegnap először ettem egy kicsit össze vissza, többet a kelleténél, de csak zab, zöldségek, dió és kipróbáltam steivával ízesített zab golyókat, amik persze nem olyan édessek, mint a kókusz golyók, de ebből is ettem és reggelre úgy ébredtem, hogy fájt a fejem, pedig soha nem szokott. Olvastam nálad is valami hasonlót, ez mit jelent?

Előre is köszi a válaszod,
Kata

Unknown írta...

Szia Kata,

nyugodj meg, a pattanások el fognak múlni, csak valószinűleg tisztulási tünetek, felesleges- illetve méreganyagokat dob ki a szervezet a bőrön keresztül. A pattanásokban általában a túlzott fehérjét távolitja igy el. Mióta vegán vagyok, nekem alig van pattanásom, de vigyázok is a fehérjebevitelre. A férjem, ha egy-egy nap több húst, tejterméket eszik, rögtön tele lesz pattanással, igy jelez a szervezete.

Tehát semmi pánik, nyomd meg még a méregtelenitést egy kis szaunával, gőzfürdővel, lugos fürdővel (szódabikarbónással) és egyéb lugositó módszerekkel, mozgással, és elfognak múlni. Ezek mind segitik a bőrt a méregtelenitésben.

A fejfájás is lehet méregtelenitési kisérőjelenség, vagy emésztési zavar jele, főleg, ha a diétában valamit megszegsz. Megszokta a szervezet a könnyű ételeket, ilyenkor nagy sokk neki, ha többlettel, vagy nehéz ételekkel találkozik. A böjt után a visszavezetés ezért is fontos, hogy ne sokkoljuk a szervezetet a több napos könnyen emészthető folyadékos kúra után egyből valami nehéz zsiros étellel, mert nem tud vele hirtelen mit kezdeni. A mértékletesség nagyon fontos, és meghálálja a szervezet. De semmi gond, igyál sokat (tiszta folyadékot: ásványvizet, szűrt vizet, stb.) és a lugositás itt is sokat segit.

Remélem, segitettem, kérlek jelezz vissza, hogy működtek-e a módszerek!

üdv,
Nóri

Pumkie írta...

Szia Nóri!

Tetszik az oldalad és valamelyik nap találtam egy receptet, amiben kis cipókat készítettél...sajnos nem mentettem el és most nem találom, esetleg tudnál segíteni, hol lehet? (természetesen teljes kiőrlésű volt és candidás változatát is leírtad). Hasznos lenne :)

Köszi a segítséget!

Üdv,

Pumi

Unknown írta...

Szia Pumi!

Bocsánat, hogy csak most, de megkerestem neked az említett zsömlét:

http://kreacica.blogspot.com/2009/04/anti-candidas-zsomlecskek.html

Nálam bevett arányok, szokások nincsenek, az itthon található teljesőrlésű liszteket szoktam "hasra" összekeverni, kevés szódabikarbnával, sóval, olajjal és vízzel összegyúrom, és kész is. Az állaga jó, ha kicsit lazább (pl a víztől), lisztek közül pedig a rozs nagyon sűrűvé teszi, ebből kevesebb kell, de a többivel nyugodtan kísérletezz.

Candida kúráztok, vagy csak szeretnéd kipróbálni?

Kellemes sütögetést!

N

Pumkie írta...

Szia Nóri!

Köszi a segítséget, már kis is próbáltam, az állaga és az illata is nagyon jó lett, viszont volt egy kesernyés utóíze...nem tudod, miért lehet? (Tönkölybúzalisztből, rozslisztből és búzalisztből csináltam, tettem bele magvakat is és olívaolajat használtam...ezek közül valamelyiknek lehet ilyen mellékhatása? :) )
Egyébként igen, sajnos el kellett kezdenem a diétát, most vagyok a 2.hétben és gyűjtögetem a recepteket.

Köszi még egyszer!

Pumi

Unknown írta...

Szia Pumi!

De, az a szódabikarbóna mellékíze lehetett... Citromot csöpögtettél rá? Én úgy szoktam, hogy a lisztbe mélyedést csinálok, bele a szódabikarbónát szétterítve vékonyan rászórom és citromlevet csöpögtetek rá, amitől felhabzik és elveszi a kesernyés mellékízt.

Ez mindig beválik.

Sok szerencsést és kitartást a kúráhozÍ

Nóri

Blog Widget by LinkWithin
Hobbies