2009. október 28., szerda

Vegán rakott krumpli


Kb. másfél éve csináltam utoljára rakott krumplit, pedig régen eszméletlen sokat ettem... Ez annak is köszönhető, hogy azt tapasztaltam magamon, hogy a gabona-krumpli párositás nem a gyomrom kedvence, sajnos. Pedig az izlelőbimbóim igenis dijazzák... Dehát van ez igy, hogy nem esik egybe a kettő. Ilyenkor csak ritkán eszem azt, ami a szervezetemnek kevésbé jó, de néhanapján azért kedvezek az izlelésnek is.

Klasszikusan, kolbásszal és tejföllel, kevésbé klasszikusan pedig maradék padlizsánnal és cukkinivel készült ez a változat, ha van itthon, akkor növényi sajtot is szoktam bele tenni. Anno, még húsevő koromban a fentieken túl főtt tojást és gombát is tartalmazott.

A gabonakolbászok közül a Vegabond-os vastag paprikás kolbász a legalkalmasabb erre a célra, mert egyben marad, nem fő szét, és mert újonnan még finomabb, pont erre a célra találták ki. Ezt használom még a bablevesbe és egyéb olyan ételekbe is, ahol fontos, hogy ne essen atomjaira a kolbász.

Hozzávalók:
  • burgonya
  • 1 doboz szójatejföl (candidázóknak cukor nélküli)
  • 1 csomag gabonakolbász (vastag paprikás-magyaros)
  • fél cukkini, fél padlizsán (maradékok)
  • kevés só, olaj,
  • fél citrom leve

A burgonyát egyenként alufóliába csomagolva megsütöttem a sütőben (200 fok, kb. 50 perc, mérettől függően). Meghámoztam és egy olajjal kikent üveg edénybe vékony szeletekre vágva elteritettem a felét és enyhén megsóztam.

Erre került a kockákra vágott cukkini és padlizsán, majd a szeletekre vágott gabonakolbász, és a citrommal izesitett szójatejföl. (Erre azért van szükség, mert önmagában a szójatejföl nem olyan savanykás, mint az igazi) A tetején egy újabb réteg burgonya zárta a tálat, és kevés szójatejföl ide is került. Kis vizzel meglocsoltam, had legyen leve, bár a cukkini is ereszt bele egy keveset. Néha a tejfölt megfűszerezem, fokival vagy majorannával, de igy, simán is nagyon finom.

190-200 fokon 45 perc alatt készre sült, friss salátával tálaltam.

Jó étvágyat!


7 megjegyzés:

Szabó Gábor írta...

Érdekes dolog az ételpárosítás. Épp a héten vettük meg a Napfényes receptek néhány darabját (kisfüzetek) mert sok érdekes receptet találtunk az új kiadásban...

Azonban meglepődve olvastam, hogy néhány salátában együtt szerepel a zöldség és gyümölcs (alma), leöntve olajos öntettel vagy valamilyen maggal, ami szintén nem teszi kombinálhatóvá az útmutató szerint.

Viszont ha a receptek szerint felrúgható az ételtársítási szabály, mi a gond a paradicsommal? Mert gyakorlatilag egyetlen recept összetevője közt sem találtam.
Pedig úgy tudom a paradicsom értékes tápanyag tartalommal rendelkezik, sőt gyógyhatása is van.

Szóval szívesen olvasnék valami ilyesmi bejegyzést: Miért nem eszem? - a paradicsom.
(vagy esetleg erről hol lehet olvasni?)

Köszi.

Unknown írta...

Szia Gábor,

úgy tudom, hogy valamiért az alma az egyetlen gyümölcs, ami megfér a többi zöldséggel. Ha lesz rá kapacitásom, utána nézek, hogy miért.

Már korábban beszéltünk róla, hogy nem mindegy, hogy valami nyers v. főtt. A paradicsom nyersen tök jó, fontos vitaminokat, tápanyagokat tartalmaz, és antikarcinogén is egyben. Viszont főzve savas hatású. Ahogy a fokhagyma is nyersen féreghajtó, méregtelenitő, de főzve nem igazán jó.

Ha kikutatom a témát, lesz paradicsomos rész a sorozatban. Még csak félig van kész a koffein, teobromin, tein rész is...

N

Unknown írta...

A paradicsom nyersen, önmagában savas, de ha megeszed, lugosit, ezért van a sok gyógyhatása, pl. gyulladásgátló, -lehúzó, jó a májnak, vesének, izületi problémáknak, stb. Viszont ha összeeszed valamivel (még mindig nyersen), akkor már savas. Ha megfőzöd, szintén, raádaásul megneheziti az emésztést.

Nekem ez a bajom az interneten is olvasható táblázatokkal, hogy ezt nem tisztázzák: nyersen v. főve sorolják az alapanyagokat savas v. lugos kategóriába. Főve szinte minden savas, semmi tápanyagtartalma már nincs szinte, tehát elengedhetetlen, hogy lugositó, nyers zöldségeket együnk hozzá.

Ferencsik István mond néhány fontos dolgot a témában.

http://www.vegetarianus.hu/ujsagok/veghirl/13/gyumolcs.html

Szamóca írta...

Norci, ha nem jön be a krumpli-gabona páros, miért nem készíted a rakott krumplit gabonakolbász nélkül? Én mindig csak zöldségeket rakok bele, kicsit erőteljesebben fűszerezem és úgy is nagyon jó. A húsevő férjem is nagyon szereti.

Paradicsomot egyébként én sem eszem. Egész egyszerűen azért nem, mert érzékeny vagyok rá: a sült, főtt paradicsomra nagyon, a nyers változatára kicsit. Elsősorban pattanásos és zsíros lesz az arcbőröm tőle, de nem értem, hogy lehet egy zöldségre ilyen reakciót adni és hogy mit lehet ez ellen tenni, mert a parit nagyon szeretem. Tudja valamelyikőtök esetleg?

Szabó Gábor írta...

Kedves Szamóca!

És ha magában eszed a paradicsomot? (naturan minden öntet, más hozzávaló nélkül)

Én azt olvastam, azoknak okoz panaszt pl. a nyers paradicsom, és (savanyú) gyümölcs fogyasztása, akiknek el van salakosodva a teste.

Amikor régen zsírosan étkeztem és bizony sokmindent összeettem. Másnap az éhgyomor ellenére iszonyú görcsöt okozott a gyümölcs, a körétől meg egyenesen szétpukkantam. :(

Nálam ez akkor változott meg miután végeztem méregtelenítést és radikálisan lecsökkentettem a zsiradék fogyasztást (beleértve a felhasznált alapanyagok zsír tartalmát is) Utána megszüntek a panaszaim.

Ez persze csak egy tipp, de érdemes lenne megfigyelned, hogy milyen típusú ételeket fogyasztasz egymás társaságában. Az ételeid kalóriáinak hány százaléka zsír?

Utóbbi tényezőre csak fél éve figyelek oda nagyon olvasva dr. Graham 80/10/10 c. könyvét. Aki azt mondja ha nem is leszünk nyersevők akkor is érdemes odafigyelni a zsír (és az élelmiszerek rejtett zsír tartalmára) arányára.

De ezt mindenkinek saját magának kell megtapasztalnia, hogy nála mi válik be.
Én csak próbálom megérteni a többféle szempontot.

Szabó Gábor írta...

Még egy dolog csak érdekességképp:

Ez az étel társítás és szétválasztás H. Diamond: Testkontroll c. könyve óta kapott ilyen hangsúlyt. Addig nem volt ilyen "mizéria", hogy mit mivel és ne együnk!

Az utóbbi években sokféle nézetet volt szerencsém megismerni:
-Az ayurvéda az ízekre és dósák hangsúlyára fekteti a hangsúlyt. Épp azt mondja minél több íz legyen együtt egy étkezésnél. Gond nélkül szerepel egy menüben a gabona, a hügvelyesből készült leves, a zöldség ragu és a gyümölcsből főzőtt csípős édes csatni, az édesség, sós sült csemege, nyers saláta/savanyúság is... (ráadásul ez főként laktó vegetárius étrendet jelent)

Valószínűtlennek tartanám, hogy sokan követnék ezt az étrendet, ha a H. Diemond szerinti "összeakadásokat" okozna. Én inkább azt tapasztaltam ezen étrend kapcsán, hogy ha zsírosan készítik akkor eltellik az ember, egyébként jó közérzetet biztosít.

-------------------------------

A hagyományos étrend szintén nem választ ketté semmilyen összetevőt.

-------------------------------

Aztán ugye van a korábban említett dr. Graham féle elgondolás aki a zsírtól óv mindenképpen. És csak a magas zsír és cukor (szénhidrát) találkozását egy étkezésen belül nem javasolja.

----------------------------------

Visszakanyarodva a Testkontroll c. könyvhöz, mely élesen elkülöníti az ételeket szénhidrát és fehérje szempontjából... ha megviszgáljuk a különböző alapanyagokat, akkor sose találunk olyat, hogy tiszta fehérje, vagy tiszta szénhidrát, ahogy a köztudatban él. Hogy ez fehérje, ez meg szénhidrát...
Had említsek meg néhány pl.-t:
(100 grammra vetítve)

"FEHÉRJÉK"

Adzuki bab(nyers feldolgozatlan), mely kalória tartalmának csak 21% -át teszi ki a fehéje, 78% szénhidrát!

Csicseri borsó(nyers feldolgozatlan),mely kalória tartalmának csak 18% -át teszi ki a fehéje, 68% szénhidrát!

Mungó bab(nyers feldolgozatlan),mely kalória tartalmának csak 24% -át teszi ki a fehéje, 73% szénhidrát!

borsó(nyers feldolgozatlan),mely kalória tartalmának csak 25% -át teszi ki a fehéje, 72% szénhidrát!

szója bab(nyers feldolgozatlan),mely kalória tartalmának csak 33% -át teszi ki a fehéje, 27% szénhidrát! (40% zsír!)

"SZÉNHIDRÁT"

hajdina(nyers feldolgozatlan),mely kalória tartalmának csak 13% -át teszi ki a fehéje, 79% szénhidrát!

kukorica (nyers feldolgozatlan),mely kalória tartalmának 7% -át teszi ki a fehéje, 87% szénhidrát!

kamut (nyers feldolgozatlan),mely kalória tartalmának 16% -át teszi ki a fehéje, 79% szénhidrát!

köles (nyers feldolgozatlan),mely kalória tartalmának 11% -át teszi ki a fehéje, 80% szénhidrát!


zab(nyers feldolgozatlan),mely kalória tartalmának 15% -át teszi ki a fehéje, 70% szénhidrát!

barna rizs(nyers feldolgozatlan),mely kalória tartalmának 7% -át teszi ki a fehéje, 86% szénhidrát!

spagetti (nyers feldolgozatlan),mely kalória tartalmának 15% -át teszi ki a fehéje, 83% szénhidrát!

durum liszt (nyers feldolgozatlan),mely kalória tartalmának 14% -át teszi ki a fehéje, 80% szénhidrát!

teljes őrlésű liszt (nyers feldolgozatlan),mely kalória tartalmának 15% -át teszi ki a fehéje, 80% szénhidrát!

forrás: http://www.nutritiondata.com/


--------------------------------

Ha tehát ennyire ennyire hasonlóak a gabonák és hüvelyesek összetétele akkor miért a különválasztás?

Szerintetek?

Egyébként néhány elvével a testkontrollal egyetértek mint pl. a de. i gyümölcsevés bár ez se kell mereven venni, de sok mindent nem értek benne.

Ti hogy vagytok a kérdés körrel?

Unknown írta...

Gábor, én a GABONÁT és a KRUMPLIT választom szét. Illetve a GYÜMÖLCSÖT és a ZÖLDSÉGET. A hüvelyesek nekem teljesen összeférnek a gabonákkal (és a napfényes füzetek szerint is). Nem a testkontrollt követem, hanem azt, amit tapasztalok, hogy jó v. nem jó a szervezetemnek.

Szamóca, szoktam kolbász nélkül is csinálni, csak most megkivántam. Szerencsére most nem okozott különösebb gondot. Amúgy ritkán veszek ilyen kolbászokat, és szinte csak főzésre használom, de a múltkor is rám rohadt egy... :-(

Próbáld ki, hogy délig, gyümölcsként eszed. Én soha nem értettem, hogy mások hogy tudják megenni, aztán nemrég én is megkóstoltam. Mint az almát. Nagyon fura volt, zsigereimben ellenkeztem, de aztán nagyon jól esestt! És úgy semmi problémát nem okoz elvileg. Kiváncsi vagyok, hogy úgy milyen lesz neked, ha kipróbálod, mindenképpen mesélj róla!

Blog Widget by LinkWithin
Hobbies