2009. október 7., szerda

Szőlőszezon - frissen préselt must

Van egy telkünk Albertirsán, kb. 15 éve, azóta rengeteg előnyét élveztük a strandtól a falusi élet szépségeiig - és ősszel a szőlőig. A telekkel együtt "nyertük meg" a szőlőtőkéket, amiből csak egy fél sort hagytunk meg, amolyan lugasként, az autóbeálló elszeparálására szolgál. De ezen túl is van előnye: eszméletlenül finom vörös borszőlő terem rajta, és minden évben fejfájást okoz, hogy mit kezdjünk vele. Hiába csak nagyon kevés tőkénk van, óriási mennyiségben ontja magából a szőlőt.


Eddig nagyjából ránkrohadt a szőlő, de idén befűztem Zoltán barátomat, ismervén a szőlő iránti rajongását. Már azt hiszem, tavaly és tavaly előtt is neki passzoltam el a ránk maradt gyümölcsöt, mondván, hogy nekem nincs hozzá sem gépem, sem idegem, hogy lefacsarjam. Nade idén! Összefogtunk, és már két alkalommal is facsarásra adtuk a fejünket Zoltánom Green Star gépével. Az eredmény: eszméletlenül finom, édes nedű és két napi hasmenés :-) A harmadik nap már nem volt ennyire intenziv a méregtelenités, de addig folyamatos kutymorgás és wc-re rohanás jellemezett minket Balázsommal. Zoltánnak nem volt tőle különösebb problémája, lehet, hogy kevesebb mérget halmozott fel.


Megbeszéltük Zolival, hogy amig van belőle - egy jó nagy ládával kaptunk -, addig préselünk és iszunk, néha teljes böjtnappal, néha csak úgy, éhgyomorra egy-egy pohárral. A vörösszőlő nagyon jó hatással van a sziv- és érrendszerre, tele van vitaminokkal, lugosit, antioxidáns hatású, ezért rákmegelőző, könnyen emészthető cukortartalma miatt jóllakat és nem érzi magát úgy az ember, hogy mindjárt összeesik a böjtnapon. A szőlőmag is nagyon hasznos, érdemes elrági belőle, az olaját horror-áron árulják bioboltokban. Zoli gépében az a fantasztikus, hogy a magból is kerül bele valamennyi, ezért krémes, telt izű levet kapunk. Szinte teljesen szárazra préseli a szőlőt, valami hihetetlen, hogy mennyi mindent hasznosit belőle.
A frissen facsart lével lehet teljes böjtöt tartani, akár több napot is, vagy délelőttönként lehet inni, azaz inkább enni, nem szomjoltásra használni, hanem szinte "megrágni", szép lassan, kortyolva, hogy a hasznos anyagok már a száj nyálkahártyáján át felszivódjanak.

4 megjegyzés:

gondaanyu írta...

A musthoz egy ötlet:

Tegyétek a frissen préselt levet egy éjszakára hűtőbe. tekerjétek föl maximumra. reggelre leülepszik, azt le lehet fejteni. A tiszta levet 80 fokosra melegítsd fel, tedd jól záródó üvegekbe, esetleg száraz dunsztba.
Így eláll tartósítószer nélkül és hasmenést se csinál.

BassJazz írta...

Én is megemlékeztem a préselésről a Twitteren! :))) http://twitter.com/bassjazz/status/4600545673

Szabó Gábor írta...

Én is nagy szőlő préslésben vagyok! :D

Rájöttem én is a GS1000 eme különlegességére, hogy házilag must készíthető! :)

Próbáljatok ki több szőlő fajtát!

Az othello szőlőt enni elég rágós, mustnak viszont mennyei!!! Az oportó se rossz :) Ha még be tudtok szerezni muskotályos szőlőt, az is hatalmas élvezet.

Szerencsére engem se hajtott meg a must :)
Nekem már túlontúl édes volt majd 1,5 liter megivása :) Jól esett utána a keserű zöld. :)

Nemtudok tudtátok e, hogy a GS1000 -el való préselés során még az értékes szőlő mag olaja is belekerül a mustba, ami igazi antioxidáns bomba. :D :D :D

Unknown írta...

Gondaanyu, mi azért préseltünk és ittuk meg minél hamarabb, hogy ne veszítsen a vitaminokból. A hűtöm, főzöm, dunsztolom, tárolom, semmi nem marad meg belőle, csak az íze, de az már böjtölésre nem alkalmas, az élettani hatása minimálisra csökken.

7 hónap candida-diéta után én napi 2-3 pohárnál többet nem tudtam meginni belőle, annyira édes volt. Én úgy hívom az ilyet, hogy összeragad tőle a fenekem is. :-)

Blog Widget by LinkWithin
Hobbies