2009. augusztus 19., szerda

Lakás helyzetjelentés

Azoknak, akik drukkolnak nekünk, hogy végre-valahára beköltözzünk... :-)

A múlt héten a lakásépítésnek újabb gyöngyszemével találkoztunk. A helyzet kb. június közepe óta változatlan, szinte semmi nem történt a lakásunkban. A festővel ugyan volt az az ominózus tárgyalásunk, amiről már korábban írtam, de ennyi, a kalkulációnál tovább nem jutottunk. Hetek óta azt halljuk, hogy mostmár tényleg elkezdi a festést, de még mindig nem szánta rá magát. Azaz múlt hét hétfőn kaptunk egy telefont, hogy pont el akarta kezdeni, amikor látta, hogy hát nincsenek beszerelve a falba a konnektorok, kapcsolók... És hogy addig nem tud ott dolgozni, mert azt a részét be kell szerelni, ami bemélyed, aztán a legvégén rápattintani a külső részt. Hát természetesen mi erről nem tudtunk, hogy mi a sorrend, gondoltuk, arra ott vannak a szakemberek. Pedig lett volna kb. másfél hónapunk arra, hogy lazán kiválasszuk a megfelelő kapcsolókat, megnézzük az alapfelszereltséget és ha az nem tetszik, másikat válasszunk helyette. De nem így lett, mert nem szóltak róla, pedig hetente egyszer mindig kinézünk és folyamatosan kapcsolatban állunk telefonon a szakikkal, építésvezetővel.

Sebaj, másnap, kedden reggel rohanás ki a lakásba, villanyszerelővel találkozó, hozza az alap-példányokat. Arról szót se ejtsünk, hogy a műszaki leírásban és a szerződésünkben szereplő legrand helyett valami mással állnak elő, mondván, hogy ez ugyanolyan jó minőségű és még olcsóbb is - csak erről minket felejtettek el tájékoztatni. Mivel szorít az idő, nincs módunk hirtelen utána járni, elhisszük, hogy jó lesz a kapcsoló, csak egy baja van: fehér. Ami a hálóban és a dolgozóban nem is baj, de a lakás többi részében színesre festett fal lesz, amin elég bután nézne ki, nem illene bele a hangulatba. Úgyhogy rohanás az első Obiba, körbenézni, mi jöhet még szóba, ami szép formájú, jó a színe, a minősége, az ára, van benne redőnykapcsolótól kezdve mindenféléig. Találunk is egy német márkát, csak hát nincs belőle minden az Obiban. Telefon a területi képviselőnek, hogy egyáltalán létezik-e, persze nem veszi fel. Nyomozás, kiderül, hogy létezik belőle minden, ami nekünk kell. A villanyszerelőnk megnyugtat, majd ő beszerez mindent, úgyis még aznap délután fel akarja tenni őket. Ez volt múlt kedden, most hétfőn rácsörgünk, hogy mi a helyzet, kiderül, hogy meg kell rendelni, de ezt még nem tette meg, és hát keddtől szabadságon van. Talán jövő héten megrendeli, megjön egy hét alatt, és szeptember első felében talán megkezdődhet a festés... Az átadási határidő szept. 30., és mint ma megtudtuk, benne vagyunk az első 10 lakásban, amit gyorsabban csinálnak, hogy kész legyen... (mert még van olyan lakás, ami nincs is eladva) Vajon mi lehet a többinél?

A másik meglepetésünk ma az volt, hogy a mosdónk, a kézmosónk és a wc-nk már be volt szerelve (a kádunk még nem, dehát már annak is örültünk, hogy legalább ott volt a kisebb kád, amit eredetileg rendeltünk). Csakhogy a mosdó nálunk szekrényre ültetett darab lett volna, és direkt azért robogtunk el tegnap este az Ikeába, hogy megvegyük a szekrényt alá, még mielőtt megkísérlik - megkérdezésünk nélkül - felszerelni. Hát elkéstünk vele, a mosdó már ott van a falon. Azon a falon, ami valami nagyon modern technikával készülő gipsz fal, de féltünk attól, hogy nem bírja el a mosdót és a mosdószekrényt együtt, ezért elengedtem a "lebegős" szekrényt, és vettünk lábakat a mosdószekrényhez, hogy ne a falra legyen felszerelve. Mivel nem tudtuk fejből a szekrény magasságát, most még nem látjuk, hogy vajon alá fog-e férni a mosdó alá, vagy feljebb kell tetetni.

A kézmosónál még rosszabb a helyzet: a gyönyörű ívű, asszimetrikus sarokmosdó nincs teljesen betéve a sarokba, hanem kb. 15 cm-res hézag van a mosdó és a fal között, csak mert alatta a kiállás rossz helyen van. Gyorsan megkértük a gépészt, hogy azért az annyira nem szép így - enyhe kifejezés -, és ha lehet, tegyék már be a sarokba. Megígérte, hogy megteszik, egy csempét ki kell bontani, de szerencsére van tartalék még.

A csempekibontás a fürdőben is szóba került, mert ott a kádtól kb. 20 cm-re van a mosógép konnektora, és ezt nem szabad, legalább 60 cm-re kell tőle lennie. Erre is most jöttek rá a szakik. De végülis valamilyen speciális, vízálló konnektorral fogják áthidalni a problémát.
Közben a konyhánk is késik, mivel nincs meg a festés, és Robi barátoméknak amúgy is egy nagy lakásfelújítási projektjük van, ami valószínűleg hasonló gebaszok miatt, mint nálunk, de szintén csúszik. Szóval szeptember 20. körül lesz talán konyhánk, aztán be is költözhetünk talán...
Kitartás, kitartás!

Nincsenek megjegyzések:

Blog Widget by LinkWithin
Hobbies