Hogy mitől lesz "cserebogaras" a bableves? Anna barátnőm kreativitásától, aki amikor először meglátta az óriási babokat, ez jutott eszébe.
Ugyanis olyan tarkababot használok hozzá - csak és kizárólag ezt -, amit előző nap beáztatok, és az amúgy sem kis méretű babokból gigababok lesznek, ahogy megszívják magukat vízzel. Tehát nagyon kiadós és iszonyat finom ez a babfajta, és mindig a Bosnyák téri piacon szerzem be.
Anna barátnőmmel rendszeresen ezt a levest esszük, mindig ezt kéri, ha találkozunk. Eszméletlen mennyiséget tudunk belőle elfogyasztani, és érdekes megfigyelést tettünk: ha összejövünk ketten és szép nyugisan átbeszéljük a dolgainkat, közben eszünk, irdatlan mennyiséget elfogyaszthatunk, mégsem lesz tőle semmi bajunk. Volt, hogy a 3 tányér bableves után még ettünk egy kis olaszos tésztát és valamilyen süteményt, majd az utolsó falat után, pontban éjfélkor gyorsan lefeküdtünk aludni.
Visszatérve a levesre, ha nem Annával esszük, akkor azért van hatása, ezért:
Tipp: Aki érzékeny a babra, érdemes leöntenie az első főzővizet, ami tartalmazza a babból távozó, puffasztó fehérjéket, vagy pedig eleve szódabikarbónát kell tenni az áztatóvízbe.
Hozzávalók:
- negyed kg óriás tarkabab, legalább 12 órára beáztatva,
- 1 fej vöröshagyma
- sárgarépa, fehérrépa, karalábé, petrezselyem
- víz, só, bio vegeta, chili v. erőspaprika, babérlevél, esetleg kömény
- fokhagymás rántás (olaj, teljesőrlésű liszt, pirospaprika, zúzott fokhagyma
- csipetke (teljes kiőrlésű tönköly)
- gabonakolbász (elhagyható, de ha van otthon a biopontos vastag magyarosból, akkor az nagyon finom bele)
- szójatejföl (elhagyható)
- füstaroma (elhagyható)
A babot felteszem főni a sós, babérleveles, vegetás vízben. Amikor már háromnegyedig megfőtt, beledobom a karikára vágott répákat, karalábét, petrezselymet. Ha megpuhult, kevés rántással berántom, és belefőzöm a csipetkét is.
Tálalásnál kevés szójatejföllel meglocsolom a tetejét.
Jó étvágyat!
Tálalásnál kevés szójatejföllel meglocsolom a tetejét.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése