2009. február 3., kedd

Hogy mit csinálok mostanában??? A lakberendezéstől a candida-diétáig (gyorstalpaló)

Felettébb szégyellem magam, amiért több, mint egy hete nem néztem a blogom felé... Még a kapott barátság hozzászólásokat sem köszöntem meg, mert félbemaradt az a bejegyzés is. :-( Hogy miért? Magyarázom a bizonyitványom...

Az elmúlt hetekben nagy volt a sürgés-forgás körülöttünk, és várhatóan folytatódik is jó fél évig még. Ennek több oka is van, az egyik a lakásügyünk: eladom a lakásomat, hogy a párommal egy nagyobba költözhessünk. Az ezzel kapcsolatos ügyintézések, tervezések rengeteg időnket kötik le, de amint felszabadulunk, rögtön közzé teszem a fejleményeket!

Hogy is kezdődött? Először is kb. 3 hete megláttam egy lakást, pár utcányira tőlünk, és annyira megtetszett mindkettőnknek, hogy komolyabban utána mentünk. Most épülő társasház földszintjén van, ami ideális lenne nekünk, mert olyan régóta szeretnénk már saját cicát, hogy másban (emeletiben) nem is gondolkodtunk. Ráadásul hosszú távon a gyerkőc(ök)nek is kitűnő lesz, napfényes, nagy konyhájú a kiszemelt lakás. Jelenleg ott tartunk, hogy áruljuk a lakásomat, amit láthattatok is az egyik bejegyzésemben. Ha minden igaz, legkésőbb szeptember 30-án költözünk is...! De addig még rengeteg dolgunk van, hitelügyintézés, belsőépitészeti tervek, stilusválasztás, stb, stb. 5 éve ezt már egyszer végigcsináltam, de ketten sokkal nagyobb élmény, annyira élvezem minden egyes pillanatát a tervezésnek, hogy el sem tudom mondani! Amúgy is imádom a lakberendezést, újra kiélhetem nagyobb volumenben is alkotó hajlamaimat, és mindehhez van mellettem valaki, akivel együtt tehetem, és közösen formáljuk meg a leendő közös terünket. Ennél nagyszerűbb és harmonikusabb dolog nincs is a világon (illetve úgy gondolom, hogy a közös formálásnak van még egy magasabb szintje, a gyermekvállalás periódusa, de egyelőre erről még csak elképzeléseim vannak)!

A másik dolog, ami lefoglal: az állásváltás. 2 hete itthon vagyok, ami ideális a lakáseladás szempontjából is, de emellett persze napi rutinom lett az állások keresése, jelentkezés, interjúkra járás, stb.

A harmadik pedig, hamár igy benne vagyok a váltásban: kissé meg szeretném reformálni az étkezésünket... Amikor ezt ősszel felvetettem a páromnak, visszakérdezett, hogy "még ennél is jobban?"... :-( ebből sok jót nem hallottam ki, ezért levettem a napirendről a témát, de mára már úgy érzem, halaszthatatlanná vált az ügy. Ugyanis mindkettőnkön súlyos (vagyis nem is annyira súlyos, hiszen zsir) úszógumik jelentek meg, fejenként ugyan csak 2-3-4 kilót hiztunk, de látványban szerintem többet is. Ráadásul itt van tél vége, sehol egy normális, vitamindús zöldség, amit szivesen megennénk, ezért átfogó, komplex programban gondolkodom ásványi-anyag és vitaminbevitellel, candida-kúrával, mozgással, szaunával és lelki munkával.

A candida-kúráról még később fogok irni, főleg a tapasztalataimat, de én nagy lelkesedéssel nézek elébe, ugyanis évek óta terveztem, hogy belekezdek. Egyik visszatartó erő - amiről kevesen tudnak - a ping-pong effektus, azaz ha a pár egyik fele nem végzi a diétát, akkor a másiknak is "felesleges", mert testnedvekkel simán visszakerül. De ugyanez a helyzet a háziállatokkal is. És most végre itt a lehetőség, hogy együtt alakuljunk, változtassunk, mert a párom is áment mondott a dologra. Évekkel ezelőtt már összegyűjtöttem jó csomó ételt, amit candida-kúra alatt is lehet enni. Összességében az volt a benyomásom, hogy a vegán étrendtől nem esik messze, úgyhogy nagy megvonásokkal nem kell számolnom.

Azért nagyvonalakban a főbb elveket megnézzük:
  • semmi cukor - ez a candida gomba fő tápláléka -, semmilyen formában. Nem csak fehér cukor, de barnacukor, méz, juharszirup, agavé és egyéb szirupok, aszalt gyümölcsök, édesebb gyümölcsök sem!
  • semmi fehérliszt és abból készült pékáru, kenyér, tészták, stb.
  • semmi erjesztett dolog - élesztő, kovász, ecet és társai
  • semmi alkohol - ez nem lesz nehéz, soha nem ittam alkoholt :-)
Oda kell figyelni még:
  • az ételpárositásokra, azaz a sav-bázis egyensúlyra: a rosszul kevert ételek összeerjednek és ugyanott vagyunk, mintha cukrot vagy élesztőt ettünk volna...
  • alapos rágásra, nassolás kerülésére,
  • mozgásra, légzőgyakorlatokra (viszont a túl sok mozgás, vagy nagy megerőltetés savasit...)
  • lugositásra (szódabikarbóna, zöldséglevek, böjtök, stb.)
  • immunerősitésre (grapefruit mag csepp, C-vitamin és társai)
  • bélflóra-regenerálásra és ásványi anyag, vitaminbevitelre (protexin, neurosan, vitaminok),
  • célzott gomaölésre (fokhagyma, teák, stb.)
Holnapra összedobom a "menüt", és már kezdhetjük is! Persze fel fogom tenni azt is, hogy mi mindent lehet enni...! Túlteng bennem a lelkesedés, szerintem ha belejövünk, alig akarjuk majd abbahagyni :-)

A kúra összeállitásához Váradi Tibor vonatkozó előadását használom.

2 megjegyzés:

Bogi írta...

Szia Norci!

Jó sok változás van az életedben! A gyerekvállalás, mint alkotás egy elég nagy téma. Mi most Gáborral látjuk. Valójában most, hogy már próbálgatja magát a gyerkőc, nem is a mi alkotásunk, hanem mi csak a szemlélői vagyunk, illetve a biztos érzelmi háttér. De azért jó dolog a gyerkőc. :) Jó nézni, ahogy fejlődik.

A candidára meg azt mondom: biztos, hogy muszáj minden gombát kiirtani? Attól, hogy fölment 2-3-4 kiló, nem biztos, hogy nagy baj van odabent. A másik: mi most kb 90-99%-ban nyersevők vagyunk. Napi 2-4 kg ÉDES gyümölcsöt eszünk meg. Gombának nyoma sincs, az emésztésünk tökéletes. Nem is jön föl plusz kiló. A sok édes gyümölcs után kedve sincs az embernek még nassolni is. A gyümi pedig nagyon jól hasznosul. A sós ízre pedig a sok zöld ad választ: nálunk a piac teli van: zellerszárral, petrezselyemmel, kínai kellel, kelkáposztával... ezekből lehet salátát készíteni, plusz répa, meg ami van a piacon. Képzeld, a karfiol is ÉDES nyersen! És nem teker meg. Tök jó!

Na hát csak ennyit akartam!

Sok sikert a változásaidhoz!

Bogi

Unknown írta...

Szia Bogi!

Biztos vagyok benne, hogy csodálatos dolog a baba! Ti alkotjátok meg neki az összes olyan dolgot, ami fejleszti: a harmóniát, szeretetet, odafigyelést és a fizikai körülményeket is. Minden nap alkotjátok, formáljátok a kis világát és persze ő is a tiéteket :-) Nagyon jó lehet! :-)

Nem, nem szabad minden gombát kiirtani, a candidának is van egy természetes szintje, ami kell és hasznos, hiszen lebontó funkciója van. Viszont ha elburjánzik, mert az immunitás meggyengül, akkor már káros. Nem a kilók száma, mint inkább a közérzetbeli változások azok, amik erre ösztönöznek. Évekig tartottam a heti egy böjtnapot, és mióta nem tartom, érzem, hogy kevésbé vagyok jól, sokat puffadok, fáradt vagyok, száraz a bőröm, stb. Azért is rakok össze egy komplex programot, hogy ezeket mind orvosolni tudjam, immunerősödést, vitalizálást várok tőle.

A nyersevés tényleg hatásos, ugyanolyan roboráló hatása van, mint a diétáknak. Én is úgy tervezem, hogy nagyon felviszem a nyerset az étrendemben, hiszen ettől kapok majd erőre. A karfiolt sosem ettem nyersen, de aztán a párom megkóstoltatta velem, és tényleg isteni :-)

Veletek mi újság, hogy cseperedik a baba?

pussz,

N

Blog Widget by LinkWithin
Hobbies