2008. október 4., szombat

Túrós palacsinta vegán módra - kölesből

Vegán túrós palacsinta az édesszájúaknak - ráadásul még lugosit is... :-)

Hozzávalók:
  • a palacsintához: durumliszt, szénsavas ásványviz, kis bio nádcukor, csipetnyi só, citromlé. Ha teljes őrlésű lisztből készül, akkor szódabikarbónát is rakok bele, valamint a szine kedvéért csipetnyi kurkumát.
  • a túróhoz: köles, viz, kevés bio nádcukor, 1 citrom héja és leve, mazsola, fahéj, vanilia belseje.

Az elkészités nagyon egyszerű: A túróhoz a mazsolát beáztatom vizbe. A kölest háromszoros vizben felteszem főni, kis cukorral, fahéjjal készre főzöm. A tűzről levéve hozzáreszelem a citrom héját, és izesitem még citromlével és vaniliával (akár mézet is lehet hozzá keverni). Hagyom kihűlni és összeérni: egy kicsit be lehet rakni a fagyasztóba is a folyamat gyorsitása végett. Ha sűrűre sikerül, vizzel lehet higitani. Amig hűl, megcsinálom a palacsintatésztát.

A palacsintatészta durumlisztből készül, ami nagyon jó a süteményekhez és az élesztő nélküli "kelt tésztákhoz". Könnyű, ezért piskótatésztához, kalácshoz is szuper, szódabikarbónával lehet helyettesiteni az élesztőt vagy a sütőport. Amúgy is szép sárga szint kap tőle a tészta. De ha teljes őrlésű lisztet használok, akkor muszáj a szódabikarbóna, hogy puha, lágy legyen.

Szóval a palacsintához a lisztet kevés cukorral és sóval kikeverem szép apránként a szénsavas ásványvizzel, palacsintatészta-sűrűségűre... .-))) kb. ennyi, keverés után pihentetem fél órát, ekkor besűrűsödhet, lehet, hogy még kell hozzá ásványvizet tenni. Mint a normál palacsintát, kevés olajos serpenyőben kisütöm. Az egymásra rakott palacsinták egymás gőzében tovább puhulnak, ha egy kicsit vastagabbakra sikerültek. Ha valakinek hiányzik ez az élmény, tehet bele egy kis citromhéjat a palacsinta-tésztába is, igy szép sárga lesz, senki nem fogja megmondani, hogy nincs benne tojás!

Jó étvágyat!

Tipp: az igy elkészült kölestúrót kis lekvárral kombinálva túrókrémet kapunk... Magában vagy palacsintában is szuper! (vegánok vigyázzatok a lekvárokkal is - zselésitőként zselatint tartalmazhat, ami állati csontból kerül kivonásra...)

2 megjegyzés:

Anett írta...

Szia!

Szeretnélek üdvözölni a bloggerinák között! Remélem Te is akkora örömödet fogod lelni az írásban, mint szerintem mindannyian!

És lenne egy kérdésem is: a kölesből készült túró tényleg finom??? Én egyszer próbáltam kölesből körözöttet készíteni, de már a turmixolás közben rosszul lettem a szagától, így a kukában végezte és azóta se vettem kölest...

Anett

Unknown írta...

Szia Anett!

köszönöm, már nagyon élvezem az egészet, és főleg, hogy kezd interaktiv lenni!

igen, a kölesnek van egy jellegzetes "szaga", ami először szokatlan lehet, de ha fűszerezed, akkor ezt nem fogod érezni. Egy teljesen semleges massza válik belőle, amit nagyon jól lehet izesiteni.

Én is csináltam már belőle körözöttet, nem is egyszer, jó sok reszelt hagymával, pirospaprikával, citromlével, köménnyel. Szinte megszólalásig hasonlit az eredetire!

A köles amúgy nagyon erősen lugositó hatású, ezért nagyon ajánlott hetente legalább egyszer enni, de lehet kúrát is csinálni vele.

üdv,

Nóri

Blog Widget by LinkWithin
Hobbies