2009. augusztus 1., szombat

Vegetáriánusok az étteremben - Éttermi reakciók, beszólások top 5


Összegyűjtöttem pár vicces reakciót, ami megtörtént velem az évek folyamán. Nem azért, hogy gonoszkodjak velük, hanem hogy tanuljunk belőle.

Például máshogy kérdezzünk, legyünk előzékenyek, legyenek nekünk ötleteink, hogy mit ennénk, ha esetleg a séfnek nem lenne, stb.

Merthogy nagyon úgy néz ki, egy "normál étteremben" nincsenek nagyon felkészülve ránk és a speciális igényeinkre. Az ilyen esetek tükrében úgy érzi az ember lánya, hogy mégiscsak én vagyok a macerás.

Étterem I.:

  • Nem eszem semmi állati eredetűt, azaz húst, tejet, tojást, mit tud ajánlani?
  • Pincér: legyen akkor egy roston sült csirkemell salátával?
  • Reakcióm: a csirke úgy tudom, nem növény.
  • Válasz: Ja, tényleg...
Büfében:
  • Nem eszem semmi állati eredetűt, azaz húst, tejet, tojást, van valami itt, amiben ezek nincsenek?
  • Büfés: Van például rántott húsos szendvicsem.
  • Én: a hús is állati eredetű...!
  • Válasz: ja, igen, de hülye vagyok.

Étterem II.:
  • Csak növényi eredetű dolgokat eszem, se húst, se tejet, se tojást. Tud valamit ajánlani?
  • Hosszú gondolkodási idő után: és halat sem?
  • Én: Miért, az növény?
  • Ööööööööö, nem...
Étterem III.:
  • Nem eszem semmi állati eredetűt, azaz húst, tejet, tojást, mit tud ajánlani?
  • Visszakérdez: De akkor mit eszik?
  • Reakcióm: ezeken kívül minden mást. (rosszabb passzomban volt, hogy azt mondtam, hogy kimegyek legelni a rétre)
Étterem IV.:
  • Nem eszem semmi állati eredetűt, azaz húst, tejet, tojást, mit tud ajánlani?
  • Visszakérdez: De miért nem?
  • Reakcióm: had ne magyarázzam el, annál éhesebb vagyok...

Ezek még kezdő vega koromban történtek, azóta természetesen én is sokat fejlődtem, például kérdezéstechnikában. Ma már felsorolom, hogy miket nem eszem, például a tejtermékeknél: tej, tejpor, vaj, joghurt, kefír, margarin és társai, tojásnál is külön kitérek a tojásporra és egyéb alkatrészekre, mert látom, hogy ilyen részletesen sosem gondolnak bele az összetevőkbe.

Volt olyan esetem is, hogy céges rendezvénynél előre e-mailben leleveleztük az étteremmel, hogy mit szeretnék enni, mégis a helyszínen egy egyszerű saláta összeállítása gondot okozott nekik. Itt történt meg az ominózus eset, amikor nyers padlizsánt és pár szelet salátát, paprikát kaptam saláta címen. Amikor pedig fűszert és olajat kértem, hogy öntetet készítsek rá, fel voltak háborodva, hogy ez nincs benne az árban. (Az e-mailben megbeszéltük, hogy friss salátát szeretnék olajos-fűszeres öntettel, felsoroltam a zöldségeket is hozzá.)

Hogyan lehet még segíteni az éttermi rendelést, az helyzeteket? Milyen bevált gyakorlataitok, tapasztalataitok, ötleteitek vannak?

18 megjegyzés:

nana írta...

nekem is több hasonló volt már ,de a legviccesebb egy kis helyen volt, ami közel volt a munkahelyemhez, és gyorsan kellett volna valami. mondtam, h nem eszem húst, és kérdeztem a lehetőségeimet. első ötlete a paprikáskrumpli volt, mondtam, h abban van virsli. "de az csak virsli".. majd ajánlotta a túrós csuszát, mire reagáltam, h de azon ott a pörc.. mire ő: "de hát az csak szalonna"
no comment :)

Ági, aki főz írta...

Boccs, de nekem meg az az első reakcióm, hogy az ilyen minek megy étterembe? De aztán rájöttem, hogy ez hülyeség... Én csak tejmentes diétát tartottam pár hónapig, de így is küzdöttem rendesen.

Azt csak halkan kérdezem, hogy miért nem nézed meg az étlapot és kérdezed meg, hogy a viszonylag szimpi ételek vállalhatók-e?

Névtelen írta...

Mikor ismert embereket interjúvolnak, szoktak beszélni erről arról, és ott szokott olyan elhangzani "vegetáriánus vagyok, nem eszek húst csak halat, vagy nagyon ritkán csirkemellet". Szóval lehet, hogy nincs mindenki tisztában a fogalmakkal. De tényleg felkészülhetnének, mert egyre több vega merészkedik étterembe. Móni

LiliNortianyu írta...

Anno felszolgálónak tanultam és volt olyan óránk,hogy élelmiszerismeret,ahol annál behatóbban tanulmányoztuk az élelmiszereket,mint,hogy mi számít húsnak és mi nem.Én lakto-ovo vegetáriánus vagyok és nekem is pl. a halat szokták ajánlani,mert az "nem hús".Van,hogy azt mondom,nem eszem olyant,amihez egy állatnak meg kell halnia.De rendszerint csúnyán néznek,ha valahol megkérdezem,"van benne hús?","természetes összetevőkből áll?".

Unknown írta...

Ági: mindig az étlappal kezdem, de 5 év után tudom, hogy esélytelen, vegánként. A vegetáriánus kínálat ki szokott merülni a rántott dolgokban (karfiol, gomba, sajt és társai, ami tejterméket és tojást is tartalmaz), valamint a salátákban (jó esetben "csak" tejtermékes öntettel, vagy ecettel). Ezért általában a legegyszerűbb ételt szoktam naturrá tetetni. Pl. zöldséges rizottó, ami "csak" fehérrizsből van, de normál esetben abba is tesznek sajtot, amit még viszonylag könnyen le lehet velük spóroltatni.

Móni: igen, sajnos terjengenek ilyenek, hogy "vega vagyok, de eszek halat..." Az egy dolog, hogy valaki ilyen ellentmondással él, de a másik ember meg elhiszi, hogy akkor a vegetáriánus (amiben magában a szóban is benne van a növény) eszik húst. Ilyenkor őszintén szólva nem értem, hogy valaki miért vallja magát valamilyennek, ha gyakorlatilag nem az. Ennyi erővel én meg környezetvédő vagyok, igaz, hogy rendszeresen égve hagyom a lámpát és nem gyűjtöm a szemetet szelektíven.

Amúgy sok olyan honlap, fórum van, pl. a veg.hu, ahol tisztázzák a vegetáriánus kategóriákat, pont a félreértések elkerülése végett. De lehet, hogy én is szánok rá egy bejegyzést.

LiliNortianyu: igen, sejtettem, hogy tanítják a szakirányú képzésen, mi a hús, mi nem, ezért is volt számomra meglepő az eset. :-)
Ezzel már én is találkoztam, hogy a hal nem hús... Ilyenkor rosszabb passzomban megkérdeztem, hogy miért, milyen fán vagy bokron nő?

Unknown írta...

Nana: ilyenek nekem is voltak, rengeteg!!! Annyira murisak. "Ja, csak egy kis kolbász van benne". Vagy megkívántam a rétest, és megkérdeztem, hogy van-e benne valami állati eredetű, pl. margarin, vaj, stb. Mondja, hogy nincs. Dehát mondom, valami zsiradéknak kell benne lennie. "Ja, hát csak egy kis disznózsír..."

Vagy egyszer kínainál nézegettem a tavaszi tekercset. Megkérdeztem, hogy van-e benne hús. Rávágja, hogy igen. Mondom, akkor nem kérem. Erre: de cak pici huszi... :-) (Balázsom teszi hozzá, hogy ha azt mondom, hogy kérem, akkor biztos sok husi van benne...)

Szabó Gábor írta...

Én azt gondolom 3 választás van:
- lemondasz a szigorú elveidről ha muszáj társasággal étterembe menni és megeszed amit kapsz, azaz nem görcsölsz min volt a tányéron.
- nem mész étterembe olyan emberekkel, akik "olyan" étterembe mennek és felvállalod hogy antiszociális vagy.
- elmész ínyenckedni a kedven vegán párti vendéglődbe, ahol minden elvárásod teljesül.

Ha szervezett programon vagy, ahol a szervezők nem is akarják figyelembe venni a különbözőséged, akkor marad az 1. és a 2. verzió. Némi emésztési probléma, erőltetett mosoly a szituhoz, majd az élet megy tovább. Én megtanultam jopofit végni és intelligensen kezelni ezeket a helyzeteket. Ennyi.

Egyébként hogy hol tart 2009-ben a vendéglős kultúra, a rövid sztori a következő:
- volt egy reikis továbbképzés amin részt vettem, magas rangú japán mesterrel illett elmenni a közös vacsorára. A vacsora persze egy "magyaros" étteremben volt. Az étlapon nem szerepelt vegetárius főétel!!! de nem volt nyers saláta, se tészta étel sem! Jobb hijján ettem 2 csésze paradicsom levest és jó arcot vágtam a lesajnáló megjegyzéseknek, hogy óó a Gábor nem eszik semmit se. Hát ilyen is van. Szökő évente ki lehet bírni. Nekem ez nem okoz lelki traumát.

Unknown írta...

Nekem sem okoz lelki traumát, csak keresem az intelligens megoldást, ami nekem az, ahol nem kell lemondanom az elveimről, viszont úgy tudom tálalni, hogy nem néznek antiszociálisnak sem. Nekem ez az arany középút, ezt keresem.

Jópofit vágni és megenni olyat, amivel nem értek egyet, nem fogok. Ennyi erővel akár húst is ehetnék, ha csak az van. (mint azok a vegetáriánusok, akik néha esznek halat) Akkor inkább nem eszem semmit, a lesajnáló megjegyzések pedig a lesajnálóról szólnak.

trinity írta...

Hú, hát ebben is kemény lemaradások vanna itthon, ahogy látom...Bár nem vagyok vega, de meg tudlak titeket érteni!

Mi a lányommal járunk hasonló cipőben, aki pedig inzulinrezisztens, ő is egy csomó dolgot nem ehet...

Étteremben szinte kizárt, hogy kapjon tk. tésztát, barnarizst, cukormentes ételeket is elvétve, stb....Szóval nehéz!

Bombadil Toma írta...

a hal (kagyló, rákfélék, lábasfejűek) technikailag valóban nem hús. a hal, az hal. ezért nem árt úgy mondani, hogy "nem eszek húst és halat". akkor el lehet kerülni a félreértéseket. a vegánok már rosszabb helyzetben vannak, de egy közepes szakács is össze kell tudjon dobni valamit a konyhában fellehető alapanyagokból...
sajnos a pincérek sokszor felkészületlenek, nincsenek tisztában az alapfogalmakkal. a kedvencem, mikor egyszer megkérdeztem, hogy "100%-os a narancslé?" megsértődött, hogy ők nem vizezik az italokat...

Unknown írta...

Pont ezért mondtam régen azt, hogy nem eszem semmi állati eredetűt, mert azt úgy gondoltam, egyszerűbb beazonosítani, hogy van-e köze az állathoz, vagy nincs. De nem nagyon vált be, mert lassan már ott tartunk, mint Amerikában, hogy az átlagembernek nem esik le, hogy a csirkemell, amit a boltban készen, fűszerezve, felismerhetetlenségig preparálva megvásárol, az valaha egy élő állat testrésze volt. Komolyan rácsodálkoznak, hogy az állat...

Mivel azért a szakácsok - és elméletileg a pincérek is - felkészült szakemberek, legalábbis tanultak az élelmiszerekről, feltételeztem, hogy nem okoz gondot pár zöldségből egy pörköltet vagy bármi hasonlót összeütni. De sokszor igen. És nem feltétlenül a tudatlanságuk miatt, hanem a hajlandóság hiánya miatt. Ezért vetettem fel a kérdést, hogy tudunk segíteni azon, hogy ne felesleges nyűgként tekintsenek ránk, hanem kreatív (gasztro)kihívásként. Már aki hajlandó...

Szabó Gábor írta...

Egy pörgős nagy étteremben ahol percenként 10-20-30 ! rendelést vesznek fel a pincérek, valószínűleg nincs idő a kreatívkodásra, hogy majd a szakács kitalál valamit. Azt látom a nagy éttermekben az egész arról szól, hogy minél gyorsabban kell készíteni valamit, ami a közízlésnek megfelel. Természetesen jó lenne ha ez nem így lenne, nyugaton ez egyáltalán nem probléma, tapasztalataim szerint.

Bridge írta...

Norci! Ennél csak az a jobb, mikor egy vegán candida diétás megy étterembe... :) (Honnan jött ez a holdról - nézés mindenki részéről)

Voltunk már úgy a zenekarral esküvőn, hogy a húsevők jelezték, hogy ez bizony nem a vegetáriánus menü lesz. Mikor rákérdeztünk:
- Ja, az csak csirke.
- Ja, akkor nem is kérjük.

Olyan is előfordult már, hogy nem salátát kértem, mindent elmondtunk, hogy tejtermék sem jöhet, de azért ráreszeltek egy halom sajtot a tetejére.

Amelyik étterem nincs rá felkészülve, nem is érdemes velük próbálkozni, mert többnyire nem érzik azt, hogy ők a vendégekért vannak - tisztelet a kivételnek. Franciaországban a múlt héten közöltük a pincérrel, hogy vegán salátát hozzon, bár nem volt a menün, tudtak alkotni igen ízleteset, bár ők meg keverték a gyümölcsöt zöldséggel. Mindenütt van némi csavar :)

Névtelen írta...

Csak pár észrevétel:
- A vegán életmód nem közismert. A vega igen, de a vegán nem
- A vegetariánus kifejezésről a "húst nem eszem"-re asszociál a többség.
- A vegánság ezért tényleg nagyon extra kívánság az étteremben.
- Egy közepes, vagy átlagos étteremben, szerintem semmi kreatívat ne várj el a személyzettől. Nincsenek agyonfizetve, talán nem is a legjobban képzettek, a hátuk közepére nem kívánnak az extra igényeiddel, pláne, ha - pl. mert nem vágja egyből, hogy mi jó neked mi nem - egy éles megjegyzéssel reagálod le a "botlását". A legtöbb ember letudni akarja a munkáját, nem szöszölni vele. Tisztelet a kivételnek.
- Ami szerintem járható, megnézed az étlapot, és abból kimazsolázod vagy a legtűrhetőbbet, vagy azt, amit a legkisebb változtatással ehetőnek minősítesz, és a változtatásokkal adod le a rendelést.

Unknown írta...

Gábornak (és Névtelennek): ahogy írtad, nyugaton megteszik, elkészítik, nem húzzák az orrukat, és számomra ez a fontos, hogy mentalitásban hogy tudunk fejlődni és ehhez mi hogyan tudunk hozzájárulni. Például az előzékenységgel. Egy-két ritka esetet leszámítva maximálisan kedves szoktam lenni és nem beszólni, csak amikor már a 20. hülye reakciót kapod, kicsit besokallsz.
Az én fejemben a hajlandóság a lényeg, mert amikor tényleg mindent megteszek (előre lelevelezek mindent részletesen, telefonon, személyesen leegyeztetem), akkor ezen áll vagy bukik a dolog.

Bridge: bevallom őszintén, hogy mióta candida diétázom, nem voltam étteremben - pont ezért, mert végképp nem tudnának velem mit kezdeni. Illetve a főtt krumplin és nyers zöldségeken kívül nem sokmindent tudnék enni. Azért pedig nem fizetek horror összegeket, háromszor annyit, mint amennyiért otthon el tudom készíteni.

Névtelennek: az számomra is tiszta, hogy a vegánság még nem annyira elterjedt, mint a vegaság. (Bár lehet, hogy én forgok ilyen körben, de ahova megyek, a fodrásztól a sarki boltosig, mindenhol tudnak róla az emberek. Nem ismerem a pincérek, szakácsok oktatási anyagát, tematikáját, de csodálkoznék, hogy ha mint táplálkozási irányzatról, ne hallottak volna róla.) Azt azért feltételeztem, hogy legalább a hústartalom kerülése világos a pincéreknek. Ehhez képest kaptam csirkemell és egyéb ajánlatokat - nem a tejtermékkel, tojással volt a kavar, ami megkülönbözteti a vegánt a vegetáriánustól.

Igyekszem nem bunkón reagálni, csak ébresztően. Viszont néha mi is besokallunk, ha ennyire nem tudnak (és főleg attól, ha nem akarnak!) velünk mit kezdeni. Tehetném azt is, hogy akkor nem megyek étterembe egyáltalán, vagy csak a saját, bejáratott helyeimre, viszont ez mire lenne jó? Csak arra, hogy még kisebb esélye lenne az éttermeknek, hogy találkozzanak ilyen igényekkel - bár ők most ezt lehet, hogy nem sajnálnák -, és még 20 év múlva is ott tartanánk, hogy nagy, csodálkozó szemekkel néznek ránk. Félreértés ne essék, nem kultúrmissziót akarok betölteni, de szerintem lehet olyan utat találni, amivel mindenki jól jár. Ha az igények változnak, alakulnak, akkor az embereknek is kellene, ez az élet hozzátartozója (és szépsége).

Karobella írta...

Jövök én is. :)
Szóval, én elég sokat járok étterembe vegánként és szerintem egyáltalán nem szabad elvárni, hogy egy étteremben fel legyenek készülve az étlapon kívüli kiszolgálásra. Kivéve ha egy magas színvonalú helyre mész. A szakácsnak valószínűleg semmi ideje arra, hogy még ott ötleteljen,hogy az ember mégis mit hajlandó megenni mit nem. Ez nem hiszem, hogy dolga lenne. Szerintem az a legcélravezetőbb, ha megmondjuk, hogy mit csináljon és ne csak azt, hogy mit ne. Ami általában van: Köret + saláta. Mások se kérnek olyan ételeket ami nincs rajta az étlapon. Elég nagy káosz lenne. :) Kis változtatásokat természetesen lehet kérni, de csak úgy beesni, hogy csináljatok nekem valami finomat az azért "pités". :)

Unknown írta...

Helló Katus!

Igen, szerintem is járható út a petrezselymes krumpli, ha ott döntöm el. De én arra az esetre gondoltam, ha előre való egyeztetés van, általában nem szoktam valahova csak úgy beesni. Vagy ha mégis előfordul, tényleg nem várhatom el, hogy kreatívkodjanak nekem. Viszont ha van előre idejük, mert 1-2 hétig levelezünk rajta...? Ilyen esetre keresem az optimális megoldást. Az úgy kevésbé pités. :-)

N

Gábor írta...

Gyorsbüfében: Nincs valami olyan szendvicsük, amiben nincs hús?
De, a májas.
:(

Blog Widget by LinkWithin
Hobbies