Fél év nagy idő, főleg lecsó nélkül... Nyáron minden héten készül belőle nálam, szegény férjemnek az ősz megérkezésére már mindene tele van vele, de nálam a lecsó és a paprikás krumpli megunhatatlan ételnek számít.
De a tél beköszöntével a paprika ára az egekbe kúszik, és az import fényes, természetellenesen virító példányokhoz egyre kevesebb kedvem támad. A mirelithez szintén nem füllik a fogam, az eltevéssel pedig még úgy jártam, hogy nem volt az a mennyiség, amit el tudtam volna tenni, hogy átvészeljem vele a telet. Így hát marad a lecsóböjt, és türelem tavaszig. .
Tegnap viszont már nem tudtam ellenállni a még mindig borsos árú paprikának, és vettem egy kilót, hogy elkészülhessen az idei első lecsóm! 580 ft volt a paprika kilója, de ez állítólag már magyar. Még látszik ugyan rajta a szegényes napfény, de legalább hazai.
Nálam a lecsó paradicsom nélkül készül, mert nem bírja a gyomrom a paradicsomos ételeket. De rengeteg szegedi házi pirospaprikával, egy kis chilivel és cukkinivel isteni eledel!!!
Hozzávalók:
- 3-4 db vöröshagyma
- 1 kg lecsópaprika
- só, vegantéria (natúr szárított zöldség), pirospaprika
- 2 db cukkini,
- padlizsán most nem került bele, de szoktam bele tenni
- 3 db chilis szójavirsli
Az elkészítése nagyon egyszerű: megdinsztelem a hagymát, felöntöm egy kevés vízzel, belemegy a pirospaprika, só, vegantéria, rádobom a paprikát és fedő alatt megfőzöm. Amikor már majdnem puha a paprika, beledobom a cukkinit, pár perc múlva pedig a karikákra vágott szójavirslit és készre főzöm.
Tipp: mind a lecsó, mind a paprikás krumpli füstösen, bográcsban a legfinomabb! Most be kellett érnem folyékony füsttel, de nyáron mindenképpen bográcsban készül majd!
Jó étvágyat!
1 megjegyzés:
Én is nagyon lecsós vagyok, megunhatatlan!! Cukkinival-padlizsánnal még nem kóstoltam, (szója)virslit sem szoktam tenni bele. Szenvedek is a 'lecsópaprikátlanság'-tól! Gyerekkoromban otthon termett, sötétzöld, kerek paprikából készült, Szegeden tv-ből készítettem, a lényeg, hogy ne legyen édes!!
Megjegyzés küldése